Зима

Зима
Пролет

7 септември 2016 г.

Премиерът на Бавария отправи критики и закани към Меркел

Причината - катастрофалният резултат в неделя на изборите в провинция Мекленбург
 
Основен лидер от консервативния блок на Ангела Меркел поиска тя да промени курса на либералната си бежанска политика, която според него е виновна за слабото представяне на партията й на провинциалните избори в неделя.

Катастрофалният резултат в неделя на изборите в провинция Мекленбург - Предна Померания се дължи на политиката на Меркел на отворени врати за бежанците, заяви за в. "Зюддойче цайтунг" премиерът на Бавария Хорст Зеехофер.

Изказването му показва дълбоките разногласия в коалицията на канцлерката, предизвикани от пристигането на около 1 милион бежанци в Германия миналата година.

Зеехофер е и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), баварския съюзник на Християндемократичния съюз (ХДС) на Меркел във федералното управление.

"Положението е силно застрашаващо за ХДС-ХСС. Хората не искат тази политика на Берлин", каза Зеехофер.

Според социологическите проучвания обаче основен фактор за спада на подкрепата за ХДС-ХСС е конфронтацията между Меркел и Зеехофер за бежанците.

Зеехофер дори заплаши със съдебни действия ако Меркел не втвърди бежанската си политика.

ХДС остана на унизителното трето място в Мекленбург - Предна Померания след скока в подкрепата на новата дясна популистка партия "Алтернатива за Германия", която е втора след социалдемократите.

Подобни загуби за ХДС се очакват и в следващите провинциални избори този месец в Долна Саксония и Берлин.

"Нужна ни е горна граница" за броя на бежанците, заяви финансовият министър на Бавария и вероятен приемник на Зеехофер Маркус Зьодер.

"Трябва ни ефективен контрол, трябва най-после да знаем кой се намира в страната ни", каза той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар