Зима

Зима
Пролет

6 септември 2016 г.

Германия ще инвестира 58 милиона евро във военната база "Инджирлик"

С това спорът между Германия и Турция около присъствието на Бундесвера в натовската база е бил прекратен
 
Германия ще инвестира 58 милиона евро във военната база „Инджирлик“ в Турция. 

С това спорът между Германия и Турция около присъствието на Бундесвера в натовската база явно е бил прекратен и германската армия едва ли ще се изтеглят от нея след изтичането на мандата й през декември, отбелязват наблюдатели.

Само допреди дни отношенията между Анкара и Берлин ескалираха заради отказ на Турция да допуска германски политици и журналисти да посещават стационираните там части на Бундесвера. Причина за това бе приетата от Бундестага в началото на лятото резолюция, осъждаща арменския геноцид. Конфликтът се изостри до такава степен, че германците започнаха да обмислят напускане на базата и преместването на армията си в друга държава – Кипър или Йордания.

Стигна се дотам, че Меркел публично обясни, че резолюцията на Бундестага няма правен характер, за което бе остро критикувана. На срещата на Г20 в Китай тя има дълъг разговор с турския президент Ердоган и ден по-късно германското министерство на отбраната обяви, че отпуска парите за укрепване на летищната база – ясен знак, че двамата лидери са договорили решение на проблема. Самото министерство отказва да потвърди официално, че кризата е разрешена.

В "Инджирлик“ са стационирани 250 германски войници, които поддържат въздушните нападения срещу "Ислямска държава", като тяхната задача е разузнаване и зареждане на бомбардировачи. 


Мандатът им изтича през декември и тогава Бундестагът ще гласува нов мандат или оттеглянето им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар