Зима

Зима
Пролет

7 септември 2016 г.

Велизар Енчев: ВМРО, Атака и НФСБ са в нозете на Борисов

"Кандидатирам се за държавен глава, за да дам възможност на измамените от НФСБ, ВМРО и АТАКА да имат своя автентичен представител в президентството."

- Г-н Енчев, защо решихте да се кандидатирате за президент?

- Взех това решение на 1 декември 2014 година - денят, в който напуснах парламентарната група на “Патриотичния фронт“ (ПФ), омерзен от предателството към избирателите ни. На парламентарните избори на 5 октомври същата година коалицията от НФСБ и ВМРО влезе в Народното събрание с една предизборна реторика и едни обещания, а седмица по-късно Валери Симеонов и Красимир Каракачанов уведомиха депутатите на ПФ, че ще сме патерица на ГЕРБ, защото Борисов щял да изпълнява нашата програма, а това било и в интерес на Майка България.

Естествено, не се подчиних на тази директива и на 7 ноември не само гласувах срещу избора на Бойко Борисов за премиер, но и направих остро критично изказване, заради което той напусна залата. Така стартира разривът ми с ръководството на парламентарната група.

Мнозина ме питаха дали не съм знаел, че това ще се случи и как съм допуснал да бъда изненадан. Да, признавам, бях изненадан от политическия завой на Симеонов, даже шокиран. Както бяха шокирани нашите симпатизанти, задаващи ми този въпрос: "Защо говорехте едно в СКАТ и бяхте непримирими критици на първия кабинет на ГЕРБ, а внезапно решихте да застанете зад кабинета „Борисов 2“?

Но когато върнах лентата на времето, осъзнах една очевадна истина, която никой от нас не е видял - всъщност Симеонов никога не е говорел радикално срещу Борисов, дори понякога имаше симпатии към неговата политика, особено при спирането на проекта „Бургас-Александруполис“. Кандидатирам се за държавен глава, за да дам възможност на измамените от НФСБ, ВМРО и АТАКА да имат своя автентичен представител в президентството, честно изпълняващ програмите на тези три партии, които сега са в нозете на министър-председателя…

- Защо добавяте АТАКА, за разлика от Патриотичния фронт, тя е опозиция в Народното събрание?

- Когато Каракачанов, Симеонов и Сидеров си подадоха ръка и обявиха президентската двойка „Каракачанов-Нотев“, още на следващия ден депутатите на „Атака“ започнаха да гласуват, заедно с ПФ, законопроектите на ГЕРБ или излизаха от залата, когато се приемаше особено скандален текст. Имам чувството, че Волен е подменен и в парламента се разхожда негов двойник. От принципен противник на съюза на ПФ с ГЕРБ, Сидеров еволюира в безпринципен съюзник на довчерашните си идейни опоненти. Но това не му е за първи път.

- Кое е перверзното в коалицията за президентските избори между "Атака", ВМРО и НФСБ, както заявихте в телевизионно интервю?

- Казват, че в политиката никога не трябвало да се казва НИКОГА. Мисля обратното. Принципният човек трябва да си служи и с тази дума. Иначе е не почтен политик, а повратлив слънчоглед. Всъщност какво е общото между "Атака" и ПФ?

„Атака“ е против НАТО и ЕС, НФСБ и ВМРО – за.

„Атака" е за приятелство с Русия, Симеонов е хроничен русофоб, даже вчера заяви в свое интервю по повод днешния празник, че „година след освобождението се е стигнало до там, че голяма част от народа започва да съжалява за турското робство…“

"Атака" е за строежа на АЕЦ "Белене", НФСБ - категорично против.

"Атака" е против шистовия газ, Симеонов - твърдо за.

"Атака" е за газопровода "Южен поток", НФСБ - против.

"Атака" гласува против ремонта на нашите „МИГ“-ове в Полша, ПФ козируваха на Големия брат и погребаха бойната ни авиация …пак в името на Майка България.

Има още дузина фундаментални различия между атакистите и фронтоваците, които правят тази коалиция перверзна. Единствената допирна точка между "Атака" и ПФ е тази срамна страница от партийната им история: както през 2009 г. Сидеров изненадващо подкрепи кабинета на ГЕРБ, така през 2014 г. Симеонов и Каракачанов повториха упражнението със златните пръсти.

- Кой е купил, както твърдите, Симеонов и Каракачанов. Какво и колко са получили председателите на НФСБ и ВМРО?
- Говоря за покупко-продажба в политическия смисъл на думата, а не в някакъв друг. В политиката може да се правят компромиси. Но не компромиси с идеите. Може би разсъждавам старомодно. Но ми е трудно да приема новаторството на Сидеров, Симеонов и Каракачанов. Не вярвам в браковете по сметка и то между партньори, които имат не само циментирана във времето взаимна непоносимост, но и кардинални различия за живота и политиката, за доброто и злото, за бялото и черното.

- Кой ще финансира предизборната ви кампания?

- Ако имате предвид милионно финансиране с мащабите на парламентарно представените партии, на грешен път сте. Единствените разходи, които ще направим, са за билбордове и агитационни материали, като до момента сме осигурили сумата от 14 000 лева. 5500 хиляди лева са мои средства /2500 лева депозит за участие в изборите и 3000 за билбордове/, останалите са от симпатизанти и членски внос за партия „Българската пролет“, на която съм председател. Освен това повечето партийни организации в областните центрове са поели ангажимента да поставят поне един билборд.

- Казахте, че вицепрезидентът ви ще бъде жена. Бихте ли конкретизирали.

- Това е Биляна Грънчарова, адвокат в Плевен, председател на „Българската пролет“ в областта, изключително ерудирана, човек с авторитет както в юридическата гилдия, така и сред гражданите.

- Смятате ли, че имате шанс на вота на 6 ноември? От кого очаквате подкрепа?

- Шансът е в стотиците хиляди избиратели, особено негласуващите, които искат да дадат гласа си за кандидат-президентска двойка, отстояваща истинския, а не фалшивия патриотизъм, истинската социална политика, а не неолибералния див капитализъм. Това ще е и мотото на кампанията: ИСТИНСКИЯТ ПАТРИОТИЗЪМ!



 Биляна Грънчарова и Велизар Енчев

Интервю на Иван Асенов, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар