Зима

Зима
Пролет

19 септември 2016 г.

Симеон Сакскобургготски: Смяната на Бокова би била абсурд и резил за България

"Би било много тъжно, ако ние самите се провалим"
 
 Евентуалната смяна на българската кандидатура за генерален секретар на ООН би била абсурд и резил за България, смята бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

"Наблюдавайки опита, който имам в международните кръгове и политика на всяка цена трябва да се подкрепи един кандидат и то от началото до успешния момент. Мисля, че е голяма грешка да се дават разнопосочни сигнали, но да се надяваме, че това няма да навреди на тази кандидатура", посочи Сакскобургготски, който участва в кръгла маса "Свободата, сигурността и върховенството на правото - демократичното общество в 21-ви век" в двореца "Врана".

Бившият премиер коментира казаното от премиера Бойко Борисов, че правителството ще подкрепя Бокова поне до 26 септември, Симеон Сакскобургготски каза, че тогава трябва да се обърнем към това кой ще носи отговорността след като се провали една уникална възможност.

"Аз съм го казвал вече - може да се случи такова съчетание на обстоятелствата, може би веднъж през хиляда години. Така че би било много тъжно, ако ние самите се провалим", коментира Сакскобургготски.

На въпрос за шансовете на Ирина Бокова, патронът на НДСВ смята, че те са повече от сериозни. "Ще я оценяват, познават я два мандата в ЮНЕСКО и то успешно, плюс уменията й - езици и друго, мисля че шансовете са наистина. Пък и дама, което може би също е модно и важно", отсече Царя.

Той коментира и предстоящите у нас президентски избори. По думите му следващият президент на България трябва да има познанията, които са необходими и да е човек, който да отговаря на очакванията на избирателите.

На въпрос дали е готово българското общество за президент от турски произход Сакскобургготски каза, че като се "завърти подобна идея е интересно понеже показва, че нямаме специални предразсъдъци или предубеждения, което пред други страни е много положително".

Бившият премиер коментира и бъдещото българско председателство на ЕС през 2018 г. като отбеляза, че е време не само да се готвим сега, но вече и да сме готови, както и да черпим пример от предишните председателства и да имаме сътрудничество със страните, които се падат в този период да председателстват.

"Във времето когато председателства ЕС България трябва да покаже това, с което допринася в ЕС - културно и като член", смята още Сакскобургготски.


Няма коментари:

Публикуване на коментар