Зима

Зима
Пролет

26 септември 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (19-23 септември)

Понеделник, 19 септември

Елън де Дженерес ми обърна внимание преди време на малко нелепия начин, по който започва Библията: „В началото нямаше нищо. И Бог каза: „Да бъде светлина!" И биде светлина. Продължаваше да няма нищо, но вече се виждаше много по-добре.” Сетих се за това покрай герберите. Те още нямат кандидат за президент. Изместиха термина за началото на октомври. Но знаят какъв ще е. Цецерон го разказа: „човек с твърд характер, който се е доказал в управлението, достатъчно разпознаваем в европейските столици и медиатор, който да може да се справи в сложната международна обстановка”.

И продължава да няма нищо, но вече се вижда много по-добре…

Вървят слухове, че щели да го съобщят в деня за размисъл. Но това ми се струва малко прекалено. Анализаторите подхвърлят тук-там по някое име, но не смеят да настояват. Щото са поставени в ситуация да решават ребус. Даже не и ребус, а шарада и то от най-сложните, която не е по силите дори на стария майстор на шаради Синицки от „Златния телец”. Без да се отплесвам много, ще обясня как се съставя шарада по метода „Синицки”. Думата се разделя на срички и всяка сричка се разказва със стихотворна легенда.

Първа сричка от английски е забава
Втора сричка, пак английска, за член става
Трета сричка членът във съдружие поставя
А четвърта за капак отзад застава.


Предполагам, че въпреки нескопосния ми опит, сте отгатнали отговора на шарадата - Фан-дъ-ко-ва. Но това е само пример.

Последната мълва твърди, че шарадата, пардон, Фандъкова е оттеглена по здравословни причини. Според Фрогнюз партийните организации по страната не я искали. Нямала нито компетентност за поста, нито харизма, а и никой не я знаел оттатък Околовръстното. Същото се отнасяло и за кмета на Бургас. Томислав Дончев пък се съпротивлявал отчаяно, не искал да става президент. И според  жабите Борисов имал само още един вариант – Сакса. ДПС били готови да го подкрепят. Не ги притеснявала библейската възраст на дедо цар. Щели да му турят едно младо вице и да стане нещо, нема нищо. Но дедо му Фердинанд живя до 87 г., та може и да не се наложи. Проблемът е, че имал дребни условия: да се почнат истински реформи, а не само симулации и ДПС да изхвърли Пеефски и да се дистанцира от модела „Кой”. Както виждате, съвсем дребни, ама неизпълними.

Явно и царят отпада и тогава на Борисов му остава единствения вариант да издигне себе си. Нещо, за което обясни още през 2006 г., че е нежелателно: „Защо да жертвам основната си фигура - тоест аз, за нещо, което няма да промени живота на хората?” А като премиер ни го променя. Така го променя, че много скоро няма да можем да си го познаем…

Вчера на събора в с. Венец съобщил, че по предложение на австрийския канцлер Кристиан Керн в събота във Виена се събирали той, Керн, Меркел, Орбан и словенският премиер Мирослав Церар. "Това, вика, са хората, които генерираме идеи в момента и останалите за радост се съобразяват.”

Направо глътнах накриво. Понеже го чух по телевизора, докато вечерях. Булката си отби...

Ако се умираше от скромност, Борисов щеше да иляди. Тоя ще остане в историята като най-голямата фукара. Всъщност, не, думата фукара не съдържа негативните конотации, които в случая са наложителни. И  фукльо не е съвсем точно. Може би хвалипръцко… Не знам. Учените да кажат.

Но не само той е виновен. Както казва колегата Волтер, ако те възхваляват от сутрин до вечер имаш право да нямаш никакъв здрав разум.

Ансамбълът по художествена гимнастика Му изпратил благодарствен адрес, издържан в най-добрите традиции на жанра: „Ние, "златните момичета", нашите треньори и ръководството на българската федерация по художествена гимнастика бихме искали да изкажем огромната си благодарност за помощта и отношението, което получихме от Вас… Никога няма да забравим Вашата помощ и отношението Ви към нашия красив спорт, за което поднасяме нашите огромни благодарности!”

 
Лъжат, ще забравят! Някой беше казал, че в Холивуд те забравят доде идеш до тоалетната. А у нас даже и по-бързо. Да не говорим, че спортистите поначало имат проблем със запомнянето…

Адресът се сторил недостатъчен, та спортисти и треньори, мисля, че главно треньорите, поискали среща с премиера и в лицето му казали какво мислят за него и ролята му за развитието на гимнастиката.

То е широко известно, но ще напомня, че Борисов е биографично свързан с тоя спорт. Като се почне от бухалките навремето и се стигне до топката, с която още е доста добър. От 2009 г. упорито работи и по обръча. Лентата не я споменавам, щото тя е станала нещо като визитка за него. Единственото слабо място при Борисов е ансамбълът, там не го бива. Щото сам човек не може да е ансамбъл. Но може и да бъркам. Банкерът беглец твърди, че с Пеевски ансамблирали твърде добре…

Между другото, чета в „Труд”, че сделката за Виваком се развила точно така, както Цветан Василев предрече. При това положение дали да не му повярваме и за рушветите, които някои хора ще получат? От прокуратурата не му повярвали и отказали да направят проверка.

Вторник, 20 септември

Сетих се още нещо за генераторите на идеи. Изглежда, че се събират понякога да генерират и без Борисов. Брюкселското издание  EurActiv.com съобщава, че тайно от него изгенерирали, че България не е готова за Шенген. И оня подлец Орбан… Като беше тука миналата седмица, се държеше така, гаче с Бойко са първи приятели. Прегръщаха се, разхождаха се по границата, говореха си  на малки имена, а вчера се изцепил, че нямаме работа в Шенген, по-добре да останем отвън и да служим като буферна зона за мигрантите. Още по-подлото е, че не го казал сам, ами накарал говорителя си Золтан Ковач. В Братислава и другите генератори потвърдили тази идея. Което обяснява защо Борисов обърна шумката: "Всички казват - България веднага в Шенген. Само че днес нашият интерес не е този. Ако искат да ни приемат, с радост ще приемем, естествено, но сега малко и ние ще им кажем - години наред си играехте с България малко игрички, сега ние зор нямаме за Шенген."

Но понеже обратът беше направен в панически порядък, та президентът не беше разбрал и продължи да си дрънка как членството на България в Шенген трябва да бъде поставено с цялата сила.

Между другото, докато беше в Щатите тия дни, Росен получил photo opportunity. Позволили му да се снима със семейство Обама. И пиарите му разпространиха снимката, за да се почувстваме горди. Но не можахме. Станало е малко като „Кажи зеле!”

Кореспондентката на БНТ интервюира Пьотр Толстой, бъдещ депутат на спечелилата категорично изборите в неделя партия на Путин "Единна Русия". Толстой е бивш журналист, праправнук на великия писател Лев Николаевич Толстой. Кореспондентката му пожела да води доброжелателна към България политика, на което той отговори: „Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме."

Голяма услуга направи  на българските рубладжии! Японците наричали такива услуги "аригата-мейваку". Никой не ти я е искал, освен това ти причинява огромно неудобство, но си задължен все пак да благодариш.

Затова ние сме дълбоко признателен на др. Толстой и не споделяме всенародното възмущение от думите му. Дори ще добавим още малко: „Нужна е дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединение на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия."

Нищо повече и нищо по-малко от Ялта!

Колегата Огнян Минчев пише: "Природа отдыхает", отговорил Лев Толстой на въпроса защо децата му са посредствени личности, чиито качества по нищо не напомнят гения на баща им. Що се отнася до далечния му родственик Пьотр - природата очевидно напълно е заспала.”

Толстой са стара фамилия. Имало е и има всякакви сред тях. Например в „Из синята книга” Михаил Зошченко споменава за един друг Пьотр Толстой, „с много дарби човек и между другото – прадядо на нашия Л. Н. Толстой, което не му попречило да бъде разбойник за чудо и приказ…”

Та наистина, природата почива. Според турците през поколение.

От всички, които се изказаха, най-правилна позиция зае Любен Дилов: „Наистина не разбирам вайкането, че малоумен руски депутат бил казал „Ще купим България“?! Ами вие пък не я продавайте, бе! Как се купува нещо, което не се продава?! В известен смисъл това, че искат да купуват, е напредък. Последния път си я взеха безплатно, а предпоследния – даже ние им платихме 32,5 тона злато.”

Определено е напредък. И е за предпочитане в сравнение с Крим.

Знаете ли какво ще ви кажа? Големият проблем на Черноморието ни не е русификацията, а рустификацията. Русификацията е просто следствие на рустификацията. Но това е проблем и на цялата ни държава.

Сряда, 21 септември

Обширен репортаж в „Сега” за среща на ген. Радев със Софийската организация на БСП. Една госпожа, вероятно пенсионирана учителка по литература, го пита коя е последната книга, която е прочел. И той, представете си, не каза „Под игото”! Наскоро прочел "Одисей от Багдад" на Ерик-Еманюел Шмит.  В нея се разказвало за съдбата на един иракски мигрант, който избягва в Лондон. „Запомних, вика, думите на баща му, който на изпроводяк му каза, че оптимистите се делят на две групи - във времето и в пространството. Оптимисти във времето са тези, които се надяват някога да са щастливи в собствената си земя. Оптимисти в пространството са тези, които искат да са щастливи веднага, където и да е. Мисля, че ние, които оставаме в България, сме оптимисти във времето."

Няма да крия, хареса ми. Обичам хора дето четат и разбират прочетеното. Софийските социалисти с право му пляскали почти колкото на Корнелия. Даже малко повече.

Но после се… на метеното. Каза, че любимата му книга била "Физика на тъгата" на Георги Господинов. Лично ние не я прочетохме. Напролет й направихме теста с джанката на г-жа Рьоне и не го издържа. А после от Румен Леонидов научихме, че била женска книга. Но я по-добре да го цитирам, та да немам ядове с тия свадливи поети. „Чувал съм десетки признания, че няма мъж, който да дочел „Физиката“ му, че ако не е женското му писане, няма да има толкова многобройни  читателки, които ближат масово романите му както ближат всеки ден по улиците своя любим сладолед…”

Не ми се струва правилно бъдещият президент да ближе чиклит заедно с госпожите.

И само още момент от репортажа в „Сега”: „В залата обаче хора под 50 г. почти липсват. Преобладават беловласи мъже и жени в третата възраст. Много от тях са облекли най-празничните си рокли и костюми, видимо шити във времената, в които са женили синовете и дъщерите си.”

Пенсиите, не се оглеждайте! За вас „става на въпрос”!

Ей, не вярвайте на Ламбо, лъже ви!

Знаете ли, братя, какво им разправя? „Има, вика, една стара максима: „Ако човек на млади години не е левичар, този човек няма сърце. А този, който в пределна възраст е останал такъв, е мечтател.” Когато за последен път проверявах, тази максима все още принадлежеше на Чърчил и съвсем не звучеше така оптимистично: „Който на младини не е бил социалист няма сърце. Който на старини е социалист – няма акъл.”

Всъщност, това не е точно лъжа. Има ситуации, когато мечтател и глупак се явяват синоними. Да очакваш от партия, ръководена от милионери, да се сети за теб, не е дори мечтателство, това си е чисто фантазьорство. Мечтайте, другари! Не ви се бъркам. Мечтите не пречат на партията! Само ще предупредя, че в бъдещето, колкото ви е останало, виждам цялото ви минало на мечтатели.

Добър вечер, ма, другарко, добър вечер!
Как се справяш с производствения план?
Добър вечер но дано не преча
На мечтите по тъкачния ти стан…


От както се помня, а то не е от вчера, тая партия с вашите мечти преживявя.

Експерти от Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ съобщават на конференция във Варна, че над 100 хил. българи страдат от деменция, като през последните години възрастта им пада и под 65 г. В превод  от латински деменция означава буквално без ум.

100 хил.?! Едва ли. Ако хората, които забравят какво са яли вчера (би трябвало да кажа какъв са го яли вчера, но ми е неудобно) бяха само толкова, нямаше и днес да ядем същото. За  лечението на деменциите най-важното е ранното диагностициране. Нещо, което ние направихме още през 2002 г., когато написахме, че на народите с къса памет преходите им са много дълги. Но тогава дори и ние не подозирахме, че са чак пък толкова дълги.

Пьотр Толстой вика, че се пошегувал в изказването си за България. Не искал да ни обиди по никакъв начин. „Учудвам се на толкова неадекватната оценка на това напълно хумористично изказване.”

Шега, а?! Я да махаш тоз шега от голия ни з…

Четвъртък, 22 септември

Учени от NASA съобщиха, че положението на звездите се е  променило много в сравнение с разположението им преди 3 хил. години, когато астрономите от Древен Вавилон са формирали системата от 12-те съзвездия и 12-те зодиакални знака. Затова те предлагат към зодиите да се добави още една -  Змиеносец, която обхваща периода 29 ноември - 17 декември. Което, естествено, размества и датите на другите зодии. Например зодия Лъв няма да обхваща дните между 23 юли и 22 август, а от 10 август до 16 септември. Тоест, булката, родена в началото на август, изпада от лъвовете и отива при раците. Винаги съм подозирал, че не е истински лъв. Така, де, не може да има два истински лъва в едно семейство. Това обяснява защо аз имам щастлив брак, пък тя няма… Но по-драматично е друго. Зодия Близнаци вече няма да е от 21 май до 20 юни, а от 21 юни до 20 юли. Така според хороскопа на НАСА премиерът Борисов не е близнак, а телец. И какво излиза? Звездобройците са го съветвали като близнак. И естествено когато един телец се държи като близнак, не му се получава. Ето, днес например на близнаците пише: „Четвъртък е много хубав и гарантира пълна сполука.” А на телците пише: „Труден ден. Каквото и да подхванете, чака ви провал…” И Борисов, който си въобразява, че е близнак, захваща разни важни работи и, естествено, се проваля. Той, по собствените му признания, вярва на хороскопи.

Понеже знам, че сред вас има и просветени умове, които не могат да повярват, че премиерът ни вярва на звездобройците, та ще дам доказателства. Знаете ли, че Артър Конан Дойл например е пръснал хиляди долари по мошеници, представящи се за екстрасенси, медиуми и астролози и още толкова за фалшиви снимки на феи?  Артър Конан Дойл, таткото на Шерлок Шолмс! Та какво чудно за Борисов, расъл в рустикалната простота на Банкя! През 2005 г., дори помня и датата – 3 януари, Борисов каза, че вярвал само на хороскопите на Лещански. Сбъдвали му се на няколко пъти. Дано ръководството на „Стандарт” да си е дало сметка за огромната отговорност, която носи и да е взело мерки Лещански да не гледа звездите фиркан. Щото така може да излезе, че държавата се ръководи от пиян звездоброец.

Между другото астроложката Мишел съобщи пред „Труд”, че времето на ретроградния Меркурий е приключило и е дошъл нов период, в който трябва да се вземат  решения. И в „Труд” съвсем отговорно заявяват: „Както „Труд“ писа, управляващите решиха да не издигат кандидата си преди края на ретроградния период заради съвети на астролози.”

Та това, че вие сте просветени не е от голямо значение, когато премиерът не е. Дето беше рекла кралица Виктория, не е важно какво те мислят за мен, важното е аз какво мисля за тях. А той какво мисли за нас  е известно: Мен интелигентните не ме интересуват. Другите са ми важни…

Петък, 23 септември

Валери Симеонов вика, че кандидат президентската двойка Каракачанов-Нотев на ПФ била несравнима с останалите, издигнати до момента. Поне в едно отношение наистина е несравнима. Няма друга двойка, подкрепена от цели 18 организации. Това е най-голямата коализия, формирана за тези избори.

От „Сега” се бъзикат, че за 25 г. Каракачанов бил спечелил единствено танцувалното шоу „Байландо”. На последните президентски избори имал 0,9 процента. Но не са прави. Първо, процентите са 0.99, което си е почти един цял процент. И, освен това, победителят в „Байландо” се излъчваше с SMS-и. Та не можем да сме сигурни дали го спечели, или си го купи.


Като стана дума за двойки. Изследователи от университета в Йокохама установиха, че бракът влияе положително върху здравето на мъжете. Женените мъже развивали два пъти по-рядко проблеми с метаболизма и съответно по-малко страдали от затлъстяване и свързаните с него болести.

Така ще те остави тя да затлъстееш… Мойта като се върне от работа и от вратата пита: Изхвърли ли боклука?! Викам да. А сега иди да го нагледаш...

Пропуснахме да кажем, че споделяме покрусата на цяла прогресивна България, а и на света, от раздялата на Анджелина и Брад. Дано да не са се отчуждили напълно и да се сдобрят! И същевременно сме дълбоко възмутен от реваншисткото изказване на Дженифър Анистън. Това му било възмездието на Брад, задето я напуснал преди 11 г. Злобарка!

Ами това беше. Айде и да не съм чул някой да се оплаква! Докато вие четири дена си веехте задника нагоре-надолу, ние изстисквахме скучната българска действителност, за да изкараме нещо, с което да намалим постпразничния ви стрес. Да не мислите, че на доктора не му се щеше да мушне едно-две, до три, но не повече от четири? И да не мислите, че не е удовлетворил това чисто човешко желание? Една госпожа рекла на ирландския писател и драматург Брендън Биън: „Разбрах, че вие сте писател, който има проблеми с пиенето.” Не, рекъл й Биън, не сте разбрали. Аз съм пияч, който има проблеми с писането.

Та имайте го предвид. Всеки си има възгледи. Вие смятате, че човекът е човек, когато е на път. Пък ние сме на мнение, че човекът е човек, когато е напит.

Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар