Зима

Зима
Пролет

27 септември 2016 г.

Ходът на Пеевски с Орешарски е в полза на Борисов

Пламен Орешарски се кандидатира за президент и заплете още повече интригата около президентските избори.
 
Зад кандидатурата му се очертава силуетът на Делян Пеевски, който уж беше започнал да се оттегля от дейностите си в България.

Формалният знак за присъствието на Пеевски е кандидатурата за вицепрезидент на Данаил Папазов, който беше изключително близък с депутата от ДПС, когато беше министър в правителството на Орешарски. Неформалният е самия Пламен Орешарски, който в последните месеци на своето управление премина изцяло в лагера на ДПС и се еманципира напълно от Сергей Станишев и БСП.

На практика Орешарски се превърна в министър-председател на Ахмед Доган, който чрез Пеевски вече беше сключил сделка с Бойко Борисов. Грабежът на КТБ е един от резултатите на тази сделка, вторият мандат на Борисов - също. 


Номинацията на бившия премиер е знак, че ДПС вече е направило своя избор в полза на ГЕРБ. Кандидатурата на Орешарски работи за Бойко Борисов по няколко направления:

- Ще внесе допълнително объркване в левия електорат, който вече е атакуван от Ивайло Калфин и Татяна   Дончева. Целта е да се разпръсне максимално левият вот, за да се отслаби силната кандидатура на ген. Румен Радев.

- Ще предизвика известно оживление в средите на Реформаторите, протестна мрежа и форума на "Дневник"  около спомена за протестите през лятото на 2013 г., което означава мобилизация на десния вот, който на втори тур ще отиде при ГЕРБ.

- Ще даде повод да се възкреси реториката срещу "комунистите, червените боклуци и кръволока Орешарски", която изцяло ще бъде насочена срещу БСП и ще улесни атаките срещу Румен Радев, който иначе е труден за политически атаки. Въпреки че в края на своя мандат Пламен Орешарски стана изцяло човек на ДПС и скъса със Станишев, негативите останаха за левицата, а позитивите от иначе доброто управление на неговия кабинет бяха удавени в протестърска истерия и медийна пропаганда.

- Ще заблуди избирателите, които са настроени срещу ГЕРБ и биха гласували протестно. Орешарски говори убедително, с аргументи и без излишни емоции. Кампанията му със сигурност ще бъде насочена срещу управлението на ГЕРБ, което ще обере гласове срещу тях, но те ще отидат в канала, от което най-много ще пострада резултатът на основния опонент на управляващите в лицето на ген. Румен Радев.

- Ще даде възможност на Бойко Борисов още веднъж да оправдае всички слабости и грешки на собственото си управление с "лошото наследство на Орешарски" и ще размие фокуса на предизборната кампания, като го измести максимално далеч от ГЕРБ.

По всичко личи, че кандидатурата на Пламен Орешарски е замислена като подкрепа за Борисов и си върви по модела, който вече беше отигран от Георги Първанов и Ивайло Калфин - разпиляване на левия и протестен вот. Вероятно сценаристите искат БСП и Румен Радев да не стигнат до балотаж или ако все пак успеят - разликата между тях и кандидата на ГЕРБ да бъде внушителна и трудно преодолима на втори тур. Впрочем тогава ГЕРБ ще получи подкрепата на националистите и Каракачанов, на Реформаторския блок и - по всичко личи - решаващите гласове на ДПС. 


Дали тази хипотеза ще се окаже вярна ще разберем съвсем скоро. Във всеки случай тази избори са доста по-интересни и пълни със скрити изненади от доста години насам.

Явор Дачков,  Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар