Зима

Зима
Пролет

7 септември 2016 г.

"Със своето изказване г-н Дани прави за посмешище премиера Борисов."

Изявлението на Митов идва на фона на обсъжданите в международен план енергийни проекти и в частност газовия хъб "Балкан"
 
В интервю за Reuters външният министър Даниел Митов заяви, че България няма да премахне санкциите срещу Русия, която е нарушила международното право в украинската криза.
 

„Докато Минските споразумения не бъдат напълно приложени, не мисля, че може да има някакви обстоятелства, при които да се намалят санкциите. Точно обратното", подчерта Митов.

Изявлението на Митов идва на фона на обсъжданите в международен план енергийни проекти и в частност представения само преди ден газов хъб "Балкан", за реализирането на който Брюксел е готов да преговаря с Русия, макар „Газпром" да се е съсредоточила върху строителството на "Турски поток".

"България предлага на Русия 50% дял в бъдещия газов център на своя територия", заяви във вторник ръководителят на местната газовопреносна компания „Булгартрансгаз" Георги Гегов. От своя страна министър-председателят Бойко Борисов каза по време на енергийна конференция, че София „няма да позволи на големите газопроводи в Южна Европа да заобиколят България".

Хронологията на изказванията на държавниците ни даде повод на анализаторът Боян Чуков да смята, че Даниел Митов отново подлива вода на Борисов.

"Г-н Дани, който го играе външен министър на България за пореден път със своето изказване прави за посмешище премиера Борисов. На фона на приказките на тази "самостоятелно веселяща се единица" министър-председателят със своите приказки за "газов хъб", за това "какво му казал Путин" и други подобни все повече заприличва на безутешен клоун. В крайна сметка Бойко Борисов носи напълно отговорност за щетите, които нанася г-н Дани на българските национални интереси. Нито повече, нито по-малко", написа Чуков във Фейсбук.

Днес на интервюто на министър Митов остро реагира БСП.

"Как искате съвместни енергийни проекти с Русия, но сте за оставане на санкциите?" - обърна се народният представител от ПГ на БСП Лява България Таско Ерменков към попита вицепремиера Томислав Дончев, тъй като премиерът Борисов "по лични, било страхови или козметични причини", не бе в пленарната зала.

Ерменков припомни акцентите от конференцията за газовия хъб във Варна: че без руски газ газовият хъб няма да е икономически ефективен, както и че ще се инициара тристранна срещи, включително и с Русия.

Ерменков припомни също, че БСП е внесла проект на решение на НС да отпаднат санкциите, но зависи от ПГ на ГЕРБ и мнозинството дали то ще бъде прието. Народният представител заяви, че трябва да има консенсус, но той не трябва да е на база лоялност към ЕС, а на база лоялност към интересите на българския народ.

Само преди два месеца, в началото на юли, преди срещата на върха в Сочи, премиерът Бойко Борисов заяви: "Министър Митов отива на среща на външните министри в Сочи. Министър Лавров има среща и с турския външен министър и предполагам с всички. Ние имаме да решаваме енергийни проекти с тях, доста неща в областта на визовия режим - облекчаването, санкции. Тази година няма да паднат, но се надявам догодина поне да се облекчат в сферата на селското стопанство, там търпим огромни загуби. Задачата, която съм му поставил, е да нормализира крайно острата позиция на Русия към България, както и нашата към тях, и превръщането ни в най-големия враг на Балканите за Русия. В момента Путин, Медведев ходят в Атина, Белград, Будапеща, обикалят ни, с което се създава едно излишно напрежение. Ние искаме и с Порошенко да сме добре. Нашата политика е такава, че да е балансирана с всички."

"България няма да подкрепи вдигането на санкциите срещу Русия", заяви външният министър в интервюто за Ройтерс.

По думите му Русия не е зачела международните закони в украинската криза.

"Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите", каза Митов.

"Докато минските споразумения не са напълно приложени, не мисля, че има условие за облекчаване на санкциите. Точно обратното", заяви той.

Премиерът Борисов манипулира обществото, че българското правителство работи за възстановяване на отношенията с Русия. Ето ги фактите: руската страна каза, че "Южен поток" няма да има. Газ за хъб също, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.
 

"Европейски лидери осъзнаха вредите от санкции и призовават за отмяна. Българското правителство обаче, чрез "ястреба" Митов - не. Нищо, че загубихме над милиард от тези санкции.
 

Разбира се, типично за Борисов - в критични моменти се ската и не дойде днес в Народното събрание. Изпрати вицепремиера Дончев, който пък не се бил чул с външния министър.
 

Жалка картина.
 

Премиерът лъже, вицето му не се чул с външния министър, а пък той иска още санкции.
 

Нито един от тримата обаче няма мисъл за българския национален интерес.
 

Днес ще се разглежда нашето предложение за отмяна на санкциите. Да видим ГЕРБ как ще гласуват. По това ще ги познаете!!!"
 Даниел Митов

ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар