Зима

Зима
Пролет

29 септември 2016 г.

Провалена колония (failed colony)

Не се заблуждавайте и приспивайте с хленча, който подобава на колониална охранена администрация: “нищо не можем да направим, между две велики сили сме”
 
 Когато суверенитетът ти е на хартия (пак добре, защото това е последното, след което отпадаш от историята), небето ти е “пазено” от чужди самолети (турски, полски, американски), за което плащаш, а понякога и безплатно (колко партньорски звучи), земята ти се разпродава на чужденци и се заселва с такива с антиевропейско поведение (справка: военната операция, наречена “бежанска вълна”, а за по-внушаемите и фаталистично мислещите - “ново велико преселение на народите”, а всъщност - контролиран човешки поток с каналджии, сива инфраструктура, безнаказано извън правовото поле, и с предсказуеми катастрофални последствия. Когато чужди посолства, комисари, секретари  (техни заместници повече) диктуват външната и вътрешната ти политика в комфортна за тях медийна среда с политкоректни клакьори, набедени за “демократи” – тогава си държава в несъстоятелност, близко до “провалена държава” (failed state).

След саботирането на кандидатурата на Ирина Бокова за ген. секретар на ООН, достойна и печеливша с голяма вероятност за успех, и издигането на комисарката Кристалина Георгиева, нямаща никакви шансове за победа, правителството откровено се подписва под предизвестена загуба, която е национална, за България. Причината е геополитическа – Русия и Китай подкрепят И. Бокова. САЩ нямат достоен конкурент и залагат на сигурното - българското правителство само да се провали с “нов” избор с предизвестена загуба, но загубата е за България, печелят САЩ.

Загубихме „Белене“ (справка уикилийкс, кореспондецията на Хилъри Клинтън с Николай Младенов – свежи рапорти за антибългарско решение). Разбира се няма илюзии за потъналите средства в “проекта Белене”, да живее корупцията, когато е легитимна, но така става удобен геополитически лост за управление отвън. 


Загубихме "Южен поток" – за последния все още мисля, че това предотвратява военна ескалация, която не можем да понесем (справка: турската гражданска война, преформатирането на Близкия изток по пътя на тръбите, зад които трябва да имаш войска). Губим границата си, губим (погубваме) народа си. Това е факт, а не драматичен европейски патос в стил Мишел Уелбек.

Отговорна юридически обаче е българската власт, а не “партньорите”, те влияят, въздействат грубо, но последното решение, а оттук и отговорност, е българско. Не се заблуждавайте и приспивайте с хленча, който подобава на колониална охранена администрация: “нищо не можем да направим, между две велики сили сме”.

Най-точният термин за нашето състояние в момента не е дори “провалена държава”, а провалена колония (failed colony). Провалена колония, но с непровален народ – все още.



Доц. Дарина Григорова, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар