Зима

Зима
Пролет

15 септември 2016 г.

Nightwish и грандиозното им шоу (видео)

Чакали ли сте дълго за сбъдването на някоя мечта, само за да се окаже, че е било напразно?

Това не е от тези случаи.

След (лично моето) дългогодишно чакане Nightwish най-накрая обявиха дата за концерт в България. И ако първата им вокалистка Таря Турунен вече редица пъти е идвала у нас и е позната на българската публика като самостоятелен артист, финландците подминаваха родната сцена в продължение на години. Групата не уважи страната ни и с втората си вокалистка.

Но Nightwish с тяхната "летяща холандка" Флоор Янсен дойдоха, в може би най-добрият си вид. Разбира се, въпрос на вкус и предпочитания, и както е ясно - има хора, които никога няма да прежалят Таря или Анет. Но в годините стана ясно едно - не вокалистката прави групата, защото ако това беше вярно, още през 2005 година Nightwish щеше да остане в историята.

Големият минус на концерта се оказа непредвиденото чакане, спретнато ни набързо от сръбските митничари. Когато още в 15 часа се появи информация, че инструментите на групата са все още на границата, настроението за концерта рязко премина от трескаво очакване - в притеснение какво въобще ще се случи.

В 22:30 разбрахме какво ще се случи. Въпреки чакането, висенето пред залата и неяснотата около часа на отваряне на вратите, групата излезе навреме. За съжаление обаче отпадна подгряващата банда SEVI, която със сигурност имаше какво да предложи на събралата се тълпа.

Групата излезе и с първите акорди на Shudder before the beautiful показа на българските си фенове, че чакането и търпението са си стрували. Групата продължи с някои парчета от най-новия си албум "Endless forms most beautiful".

И така, в леко редуване между новите класики и старите хитове, Nightwish завладяха публиката. Тук е и моментът да се отбележи, че сетлистът бе внимателно сглобен, за да бъде шоуто идеално. Макар че доста от феновете отбелязаха, че любимите им песни са били пренебрегнати, то е напълно разумно да се признае, че в 2 часа няма как да се съберат всички любими изпълнения.

А финалът бе грандиозен, точно в театралния и пищен стил на мастърмайнда на групата Туомас Холоплайнен. Ghost love score с умопомрачителния финал, перфектно изпълнен от Янсен, Last ride of the day, в което си личи синхрона на на групата, и грандиозната The greatest show on earth, която категорично заяви - We were here.

Феновете обаче могат само да се надяват, че това няма да е единственият път, в който любимците ще бъдат отново тук.


 Боряна Павлова, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар