Зима

Зима
Пролет

25 октомври 2016 г.

Инспектор на ИАРА е източил 60 000 лв. евросредства

Шефът на агенцията Янчо Янев е знаел, че му се представят документи, които не отговарят на истината

"В резултат на неверни данни, предоставяни на ИАРА, е изплатена субсидия на еднолично търговско дружество в размер на 59 272 лв."

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг във връзка с акция на ДАНС и прокуратурата в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), при която бяха задържани три длъжностни лица, предаде агенция „Фокус”. 

Говорителят уточни, че злоупотребата, извършена с неверни документи, се отнася за периода март – октомври 2015 г.

„Касае се за еднолично търговско дружество „Капитан Z“ ЕООД – Бургас, управлявано и представлявано от г–жа Бонка Тодорова, което дружество е представлявало неверни сведения пред ИАРА“, коментира Румяна Арнаудова и уточни, че неверните сведения, които са били предоставяни са във връзка с мярка 1.1 - публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни действия от приоритетна ос № 1 „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот“ по ОП „Развитие“ в сектор „Рибарство“, коментира Арнаудова.

Тя обясни, че част от неверните сведения са били предоставяни от това дружество, за да бъде допуснато за участие в програмата и въз основа на тези данни да получи субсидия. Говорителят на гл. прокурор даде пример, че дружеството е предоставяло невярна информация, че има дадено разрешение за улов на калкан за период от 2 години.

"Налице са доказателства, че изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев е знаел, че му се представят документи, които не отговарят на истината", каза още Румяна Арнаудова.

Арнаудова обясни, че са задържани 3 лица - Янчо Янев - изпълнителен директор на ИАРА, Златин Георгиев - инспектор в ИАРА, и Петър Генов, представляващ Сдружение с нестопанска цел „Морски звуци“. По думите ѝ със сигурност изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев е знаел, че документите, които се представяни от дружество търговско дружество „Капитан Z“ ЕООД – Бургас и заявените сведения не отговарят на истината.

Румяна Арнаудова добави, че към този етап и трите лица не са привлечени като обвиняеми, защото от прокуратурата изчакват да приключат разпитите на свидетели, които в момента осъществяват от разследващите полицаи и прокурори в Бургас. По думите ѝ след приключването на разпитите, ще предприемат действия по привличане на трите лица за престъпление по чл. 248 А, ал. 5 от Наказателния кодекс.

Румяна Арнаудова обясни, че това престъпление предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години. Тя обяви, че прокурорите ще поиска на тримата да им бъде забранено да напускат страната и ще бъдат заявени искания до Софийски градски съд Златин Георгиев и Янчо Янев да бъдат отстранени от заеманите длъжности в ИАРА.



Няма коментари:

Публикуване на коментар