Зима

Зима
Пролет

17 октомври 2016 г.

Много шум и... мир и любов

Управляващите партии – ГЕРБ, РБ и ПФ, само за час и половина разговор премахнаха напълно различията си за промени в Изборния кодекс.
 
Това стана на среща в парламента, на която присъства и премиерът Бойко Борисов.

В петък той се появи изненадващо в Народното събрание заради напрежението сред мнозинството и скастри Реформаторите. Тогава той се разпореди във вторник неговите депутати да са в Народното събрание и да внесат спешно поправки в Изборния кодекс, които по същество да са исканията на Реформаторите.

Така че в изпълнение депутатите от ГЕРБ начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов внесоха поправки в кодекса, с които пада таванът от 35 изборни секции в страните от ЕС.

Освен това методиката на ЦИК няма да се използва при резултатите от мажоритарните избори, каквито са президентските и кметските. Т.е. при тези избори протестният вот ще се брои за действителен глас, при парламентарните обаче ще се вади от действителните, за да се запази бариерата от 4% за влизането на партиите в Народното събрание, съобщава Dnes.bg.

"Депутатите от мнозинството ще внесат общо предложение за поправката за "Не подкрепям никого", уточни Найден Зеленогорски от РБ.

Според съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, който беше инициатор на днешната среща, защото Патриотите бяха категорично против отпадането на тавана за секциите за Турция, коалицията е стабилна и полезна.

"Постигнахме пълно съгласие след последните брожения и противопоставяния", отсече той.

"Не виждаме никакви основания за каквито и да е промени в правителството или в парламента. Правителството трябва да продължи с полезната си работа", коментира Симеонов и допълни, че стабилността е важна на фона на кризите около нас.

Премиерът Бойко Борисов се включи и обяви мира с благодарности към Валери Симеонов: "Ако не се бяхме разбрали, значи, че нямаше да има коалиция и щеше да има нужда от преформулиране на управляващото мнозинство."

При положение обаче, че разбирателството било постигнато, той прикани Данаил Кирилов и Найден Зеленогорски да внесат по-бързо поправката, за да може тя да влезе в пленарната зала и да бъде подкрепена.

Борисов обясни, че нито той, нито някой друг по време на разговорите е поставял условия за компромиса.

Премиерът обяви и че не планира да иска оставката на военния министър Николай Ненчев.

"А това, че Каракачанов иска да е върховен главнокомандващ и шеф на Ненчев, си е негово право. Нашият опонент е БСП", каза Борисов.

След постигането на днешния мир - въпросителните около утрешния ден отпадат.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар