Зима

Зима
Пролет

10 октомври 2016 г.

Как легално да си купим гласове на изборите?

Много просто, само питайте Цецо и Боко как стават тия работи!

Бат Бойко хванал един амбулантен търговец на гласове и му рекъл:

- Как не те е срам да купуваш и продаваш гласовете на народа. Недей повече така, че много като тебе вече плакаха!

Обаче търговецът на гласове му отвърнал: - А теб как не те е срам да купуваш гласовете на народа, бе бате?

- Моля, не разбрах, казал Бойко.

 - Ами, аз купувам гласове с една малка шайка от кокошкари, и затова ме наричат престъпник, но ти правиш същото, само че с парите от държавния бюджет и огромната ти банда от чиновници. Затова те наричат премиер.

„Минималните заплати в здравеопазването се вдигат с между 15 и 30%“ – 10 октомври

„КЗК установи картел между шест петролни компании“ – 10 октомври

 „Търсят пари за коледни добавки за пенсионерите“ – 5 октомври

„Учителските заплати се увеличават с 10%“ – 4 октомври

В хрониката на вестникарските заглавия ще последват известия за бонусите за полицаите, военните, бедните общини в „Северозападнала България“.

Това е вид купуване на гласове, което не попада в периметъра на Наказателния кодекс. Обикновено който организира изборите, той ги печели. В ръцете си партията на власт държи силните козовете на бюджета, стискани година-две, за да може да ги изпльоска звучно на масата в зрелищен роял флъш по време на предизборната си кампания.

Останалите играчи в залозите нямат козове за подобни дребни подкупи към избирателя. Те ще разчитат основно на насъбралото се недоволство и негативизъм в избирателите. Те ще разчитат на страха от преяждането с власт.

По време на избори учудващо бързо се разрешават проблемите с разнебитените улички, запуснатите градинки и прочие. Справедливите вопли на сдруженията на социално слабите, на онеправданите клетници и жителите на малките населени места намират разрешение като по чудо. Все едно е Коледа. Коледа е, хоу-хоу-хоу! – Не, избори са, хоу-хоу-хоу.

Една добра страна да имат изборите. Към целокупния български народ потичат блага от рога на бюджетното изобилие. Танци, песни, илюминации. По-бе-да, по-бе-да.


No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар