Зима

Зима
Пролет

10 октомври 2016 г.

Неговата американска лейди…

Г-жа Лукарска, или Лукарски, както предпочита да се наименова след тиренцето Ива Йорданова, промотира частна инициатива на държавен терен.


Не просто държавен, а под опеката на съпруга й в качеството му на министър на икономиката.

В инициативата, на която Йорданова-Лукарски ще е дори един от лекторите, не би имало нищо лошо, ако принципал на „София Тех Парк“, където ще се състои форумът, не е Министерството на икономиката. И ако г-жа министершата си плаща наем на залата, както си му е редът, и не замесва служители на съпруга си – г-н министъра.

В противен случай цялата работа напомня действията на някои съпруги на съвременни азиатски владетели в бивши съветски републики… Разбира се, в много по-умален вариант.

Лекторите от българска страна до един са свързани с Министерството на икономиката – единият, Владимир Каролев, е съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски; другият е Иво Константинов, СТИВ във Вашингтон – а Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) се назначават директно от Министерството на икономиката. Третият, вече отбелязахме, е съпругата на министър Лукарски, чиято фирма „Следваща станция: България“ ЕООД организира събитието.

Разбира се, г-н Каролев се промотира и като бизнесмен, но то е същото като Нено Димов, който предпочита да говори по медиите в битността си на човек от Института за дясна политика, но не и да се споменава, че е съветник на премиера Бойко Борисов.

Йорданова-Лукарски не за първи път ангажира СТИВ-ове с бизнес плановете си. Не защото тя е успешен бизнесмен, производител на продукти и др., а поради случайността, че съпругът й беше назначен като министър на икономиката. А беше назначен за министър на икономиката не защото е добър администратор, добър мениджър или изобщо се слави като човек с акъл, а като председател на СДС. (Не е първият подобен продукт на партиен HR…)

Ако можем да замижим пред честите и безплодни командировки на министър Лукарски в САЩ, където са тъстът и тъщата му, то фактът, че съпругата му „наема“ Министерството на икономиката, за да рекламира частния си бизнес не е окуражаващ за фамилията.

В случай че се появи на форума, г-н Константинов дължи обяснение какво прави. А Министерството на икономиката като цяло също дължи обяснение за ползата от СТИВ-овете – и не като бройка бизнес форуми, посещения в чужбина и заседания на междуправителствени комисии, а като реални ползи за бизнеса, държава по държава.

След отделянето в отделни министерства на енергетиката и туризма, и наличието на Българска агенция за чуждестранни инвестиции, се налага като цяло въпросът има ли нужда от Министерство на икономиката?! Големите държавни предприятия са в енергетиката, а тя е си е обособена – даже под 2 шапки, на БЕХ и на Министерството на енергетиката.

Последното изследване на социолозите от „Алфа Рисърч“ показа, че най-неодобряваният член на кабинета е Божидар Лукарски, който има отрицателен рейтинг от -21.2%. Ползата от Лукарски може да ни изяснят само трима души – премиерът Бойко Борисов, който наказа министъра на финансите Владислав Горанов, като тури Лукарски в Българската банка за развитие (ББР); вицепремиерът Меглена Кунева, която заедно с Лукарски създаде властови център в Реформаторския блок; и, разбира се, съпругата – Ива Йорданова-Лукарски.

Наскоро пресцентърът на МИ, в стремеж да уплътни визитата му в САЩ, съобщи, че Лукарски обсъдил „възможностите за доставка на български стоки за търговските обекти на най-голямата търговска верига в света „Уолмарт“.

Ето тук може да се развие потенциалът на г-жа Йорданова-Лукарски – би могла да намери пазар на млечните продукти на „Лакрима“ в САЩ.

#КОЙ ще й бъде много благодарен, нали, г-н Лукарски…
Ива Йорданова-Лукарски

Гергана Делчева, Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар