Зима

Зима
Пролет

20 октомври 2016 г.

Експулсираните в Турция писмено са поискали убежище в България

Здравка Калайджиева: "Не може хора да се предават на чужди власти на принципа „Не ме кефиш, брато“

Седемте турски граждани, предадени на Турция миналата седмица от МВР, са били излъгани, че ще могат да кандидатстват за международна закрила, съобщи Нова телевизия снощи. 


В репортаж медията разказа,че след кратък престой в бежански център задържаните са били предадени на турските власти около 5 часа сутринта в събота. Това става ясно от свидетелски показания, които опровергават тезата на МВР, поднесена във вторник на брифинг.

„Брат ми ми се обади от Русе и ме помоли да му изпратя снимка на личните документи, защото подават молба за убежище. Каза ми, че нямат проблем, защото са в България и ще подадат молба за убежище. Последно се чухме, когато ми каза, че ги карат към бежански център в България, а след това се обади от Одрин”, разказва пред телевизията близък на един от експулсираните.

„Трима от турските граждани са бивши служители на полицията, двама са учители. Те добре знаят законите. И на мен ми казаха, че ще се възползват от правото си да подадат молби за убежище. Аз добре знам, че те са интелигентни хора. Брат ми ми каза, че няма да ги върнат, защото писмено са подали молбите си за убежище”, обясни мъжът.

През цялото време задържаните поддържат връзка с близките си и изпращат данни за местоположението си. От тях става ясно, че от 23.30 ч. в петък до 5.00 ч. сутринта в събота те са били в Любимец.
 

„Последно те са били в Любимец. Брат ми ми каза, че бежанският център прилича на затвор”, обясни близкият на един от екстрадираните.

От събота сутринта хората нямат връзка с близките си.

„Жена му постоянно плаче, не знае къде е. Детето също. От 05:30 часа сутринта в събота нямаме връзка с него. Аз лично се опитвам да се свържа с адвокати в Турция, но никой не се наема да го защити, защото се страхуват от турската държава и не можем да получим никаква информация за него – защо е задържан, дали е задържан.”
 

Никой от близките не знае, какво ще се случи със задържаните. Нито кога.

Доскорошният български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург Здравка Калайджиева каза пред телевизия BiT, че споразумението за реадмисия ЕС-Турция от 2014 г., на което МВР базира връщането на седмината в Турция, всъщност засяга граждани на трети страни и не е приложимо в случая.
 

"Не може който и да е гражданин да бъде отведен до границата и предаден на турските, гръцките, сръбските власти, защото така е преценил някой граничен полицай на принципа "Не ме кефиш, брато"."

Няма коментари:

Публикуване на коментар