Зима

Зима
Пролет

20 октомври 2016 г.

Тя е. Самосвалът на ГЕРБ

Есен е, до президентските избори остават две седмици и политическите маски вече капят. А под тях се оголиха предсрочните парламентарни.

В продължение на месеци говорихме как липсата на кандидати за държавен глава подкопава провеждането на реална кампания и сблъсък на идеи. 


След това видяхме кандидатите и рязко ни се прииска да си върнем думите назад.

Днес обаче стана очевидно, че партиите изначално смятат изборите за държавен глава за прелюдия към предсрочни парламентарни избори напролет.

Това развитие на политическия шахмат е добре планирано и се реализира с премерените ходове на управляващите, начело с премиера Борисов и на опозицията.

Днес председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията подкрепя Пламен Орешарски за президент. Нещо, което беше очаквано от няколко седмици и стана абсолютно сигурно, след като отцепниците от ДОСТ, също днес, подкрепиха Цецка Цачева. И поиска напролет да избираме нов парламент.

С това и други изказвания той подсказа, че подкрепата на ДПС на балотажа (от около 500 000 гласа – б.р.) няма да отиде към Цецка Цачева, а към „непартиен“ кандидат. Като издигнатия от (БСП чрез) инициативен комитет ген. Румен Радев например.

Това стана ясно не само от посочването на Цачева като тясно партиен кандидат, който подобно на досегашните президенти ще следва линията на партийната си централа, но и от вметката, че България има нужда от държавен глава, „чувствителен към правата и свободите на хората“.

Забележката дойде часове след като Цачева заяви в тв дебат с Радев, че „националният интерес на държавата“ е по-важен от правата на отделни хора. Поводът за думите й беше експулсирането на турски граждани, заклеймени в Анкара като „гюленисти“. По същата тема генералът каза, че прибързаните действия спрямо хора, заплашени от репресии, показва София в слаба позиция спрямо Анкара.

Нещо повече, Карадайъ каза, че правителството на Орешарски паднало в резултат на договорки между ГЕРБ и „задкулисието“, довели до масовите протести срещу него. Твърдение, вече оборено в съда от протестирали граждани, които бяха обвинени във взимане на пари за демонстрациите. Той добави, че същите граждански кръгове в момента се организирали от Борисов, който иска сам да свали властта си.

Предвид прогнозите на всички социологически агенции досега за оспорван балотаж между двамата фаворити за поста, това означава почти сигурна победа на бившия командир на военновъздушните сили и първи провал на големи избори в историята на ГЕРБ.

За това алармираха всички, още когато партията на Бойко Борисов реши да издигне председателката на Народното събрание, която по всеобщо мнение е най-слабият възможен кандидат на управляващата партия.

Всеки от останалите спрягани имена – кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, вицепремиерът Томислав Дончев, имаше значително по-големи шансове да мобилизира десния електорат и периферията му и дори да получи подкрепата на Реформаторския блок на балотажа.

Уви, след конфликтите между Борисов и лидерите на партиите от РБ през последните седмици, това изглежда почти невъзможно, без сериозно унижение от страна на по-малкия коалиционен партньор. Още по-важното е, че при мобилизация на ДПС дори и такъв развой трудно ще стигне за победа.

Още в началото на кампанията социологът Живко Георгиев отбеляза, че генералът има потенциал да събере подкрепа отвъд твърдите партийни ядра и да привлече гласовете както на социалисти, така и на националисти. Това навежда на мисълта, че очакваните около 10% за кандидатът на обединените патриоти Красимир Каракачанов ще отидат по-скоро към Радев, отколкото към Цачева.

Непосредствено след обявяването на кандидатурата на ГЕРБ за изборите, Борисов каза категорично, че ще брои нейна загуба за вот на недоверие срещу правителството и ще бъде последвана от оставката му.

Амбиции за оттегляне от властта заявиха и от ДБГ, ако кандидатът на Реформаторите Трайчо Трайков получи по-малко от 200 000 гласа на 8 ноември. Дни преди това от БЗНС призоваха колегите си в Блока да се готвят за предсрочни избори през следващата година.

Очевидно кампанията вече е започнала. Това, което досега не знаехме обаче е, че тя не е за президентските, а за идващите парламентарни избори. И това е добре координиран процес между основните политически играчи. 


Всичко, което беше нужно за реализирането на този сценарий, е ГЕРБ отново да поиска да падне от власт, както го направи през 2013 г. – и да активира собствения си „самосвал“ с марка Цецка Цачева.


Петър Хаджиколев, Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар