Зима

Зима
Пролет

7 октомври 2016 г.

Да дойдат генералите!

Изобилието на генерали и адмирали в изборните листи за президент е повече от любопитно

Честит ви старт на кандидат-президентската кампания, братя българи. 


Започва голямото лепене на плакати, а производителите на кебапчета потриват мазни ръце! Чалгарите пък ще точат зъби по безплатните концерти на силиконовите каки. „Итс шоу тайм”, както се вика.

Официалната предизборна кампания за президентските избори и за референдума започва днес. Тя ще продължи до 24 ч. на 4 ноември, след което агитацията ще бъде забранена до края на изборния ден на 6 ноември. Както и консумацията на алкохол (Ай наздравИ!).

Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и адмирал Пламен Манушев ще досади на 200 населени места за 27 дни. Сред тях ще са всички областни центрове. Натоварена програмка, а? Това прави по 7 парчета на ден, включително един областен град... Ако не лъжат, питаме дали въобще ще спират някъде, или просто ще хвърлят брошурки-подпалки през прозореца на колата?

Ген. Румен Радев ще посети 28-те областни градове, заедно с вицето си Илияна Йотова, популярна в някои среди и като "Тролова". ГЕРБ вече обявиха, че ще има коледни надбавки за пенсионерите, така че БСП-то ще трябва да се бръкнат с някое по-сериозно обещание за вота на старата генерация.

За младата? Ами както и да го увърта, младите фенове на Че Гевара все още сами "вдигат самолета" и трудно ще се впечатлят от подвизите на генерала-летец.

Кандидатите на Реформаторския блок – възпитаният Трайчо Трайков и ген. Съби Събев ще разговарят с максимален брой българи в цялата страна, залагайки на социалните мрежи и прекия контакт с избирателите. #трайчоисъби, олееееее (само си сменете имената, бе).

На око се набива присъствието на трима военни сред кандидатите – Радев, Манушев и Събев + бонус – един мАкедонски комита, който от време на време ще се разсейва от любимата си наденица с митинги срещу бежанците.

За голям бой се стягаме с тия ми ти фуражки и войводи. И как няма? Добър знак за избирателите, според електоралните машини на партийните кандидати, е да покажат, че в смутното време на преврати и мигрантски наплив ще има човек, - мъж с пагони! - който да бди на границата.

Да ни пази, нарамил шмайзер,  патрулиращ от 30 годишния МиГ, дебнещ с единствената ни останала подводница „Свиреп Калкан“  амфибии от Близкия Изток.

Една от основните теми, като гледаме тримата военни в листите, ще е националната сигурност, разбирана предимно като външни, страшни, демонични заплахи, които като ураган могат да отнесат любимата ни територия, барабар с панелките.

А вътрешната национална сигурност – за хляб, имот и живот – тя ще остане на заден план.

Страхът мобилизира – това е категорична истина. И тази есен ще ни страхуват от кой ли не. А истинската причина за страх идва от усилията за смяна на ориентацията на изток. Там стават страшните неща.

С бежанците също ще ни страхуват. Пригответе се за високопарните речи на патрЕотите. Всеки арабин е дошъл тук, за да ни префасонира етническия модел. 

Управляващите ще агитират за стабилност, като предупреждават какво може да се случи, ако от Турция дойдат накуп 200-300 хиляди мигранти. Ще ни успокояват, че над всички ни ще бди "майката на нацията", подкрепена от един мъж с пагони, един мекащ адмирал, на свой ред подпрени в широкия гръб на друг генерал, превърнал се вече поне в Магелан.

Всеки ще се заканва, ще обещава, ще сочи треската в окото на ближния си „другар“. И отново ще наблюдаваме  вечния изборен кръговрат в България – фалшиви кандидати, фалшиви избори – фалшива демокрация. 


Май наистина ще е по-добре да дойдат генералите, но не тези, а онези от 19 май 1934 г.


No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар