Лято

Лято

31 октомври 2016 г.

Сергей Лавров: САЩ забравиха ли Югославия?

"САЩ стигат дотам да отправят публични оскърбления срещу Русия, обвинявайки я във "военни престъпления" в Сирия, а бомбардираха в Югославия граждански обекти."
 
Това заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю във филм за покойния дипломат и политик Евгений Примаков по руска телевизия.

"Агресията срещу Югославия беше, разбира се, именно агресия", подчерта Лавров.

"Между другото, това беше първото въоръжено нападение в Европа срещу суверенна държава след 1945 г. Сега на фона на случващото се около Сирия, нашите западни партньри, преди всичко американците, а и британците, вече стигат в истериката си до публични оскърбления, употребявайки такива думи като "варварство", "военно престъпление", подчерта Лавров, цитиран от БТА.

"Напомням, че агресията против Съюзна република Югославия беше съпроводена с атаки срещу огромно количество граждански обекти, включително телевизията на Сърбия, мостове, по които минаваха граждански пътнически влакове, и много други. Хиляди загинапи, от тях няколко стотици деца, четвърт милион бежанци, за които никой оттогава повече не си спомня", подчерта Лавров.

По думите на министъра, "ако Русия в лицето на Примаков не беше реагирала така, както той реагира на това грубо погазване на международното право, ние навярно, после дълго време нямаше да можем да си простим и нашата история щеше да се попълни с много неприятна страница".

Думите на Лавров са по повод прословутия "лупинг на Примаков", който като премиер през март 1999 г., летейки за среща с вицепрезидента Ал Гор, научава над Атлантика, че САЩ са решили да започнат бомбардировките и нарежда на пилота да направи обратен завой.

"Той направи така, че Русия да прояви характер и да заеме единствено правилната позиция в този момент. Завоят стана напомняне за това, че Русия не може да има друго предназначение в света, освен да отстоява своята правда, да го прави заедно с другите държави, но задължително като се стреми към равноправни отношения и взаимно изгодни договорености", заяви Лавров.Няма коментари:

Публикуване на коментар