Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2016 г.

Френската компания Total избързала с анонса за нефт в Черно море

Министерството на енергетиката все още нямало информация по официалния ред за данните за откритите залежи
 
"Френската компания Total се е принудила да обяви „изключително ранни резултати“ от проучвателния си сондаж в блок „Хан Аспарух“ заради тиражираните информации, че няма нефт."

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ.

От 2 седмици в България „се крещи“, че нищо не е намерено, а това влияе зле на големите компании, търсещи природни богатства в Черно море, посочи Дончев.

В отговор на коментарите, че новината, съобщена накратко на 28 октомври (петък), е предизборен пиар за ГЕРБ, Дончев запита: кой е кандидат-президентът на Total.

Той посочи, че всеки сондаж струва около 150 млн. евро, а тепърва ще стане ясно дали има природен газ. „Става въпрос за изключително сложен технологичен процес – близо 6 км дълбочина”, добави Дончев.

„Подземните богатства са държавна собственост и при всяко положение България ще спечели и то много”, заяви още вицепремиерът. И подчерта, че предпочита да е „суров реалист”.

Министерството на енергетиката все още нямало информация по официалния ред за данните за откритите залежи.

Самата Total също се въздържа да посочи какви количества нефт може да има в блок „Хан Аспарух“. Той е с площ 15 хиляди квадратни километра и се намира на 128 километра навътре в Черно море – между Бургас и Варна.

Първият сондаж е продължил три месеца – от май до септември и анализите за него още продължават. Предстои втори сондаж.

Залежите са открити на около 130 км от Варна, след като сондажът е преодолял 2000 м вода и 4000 м скали.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар