Зима

Зима
Пролет

15 октомври 2016 г.

Три грешки на управляващите, които ще ги заведат до предсрочен вот

Задават ли се предсрочни парламентарни избори, независимо как ще завършат президентските?
 
Изглежда, да. Заради сериозните грешки, които натрупват управляващите и които вдигнаха напрежението и тук, и сред българската диаспора.

Първата грешка беше „Кристалина”. Премиерът Борисов постави причудлив ултиматум на Ирина Бокова и когато абсурдното му условие да се класира втора не беше изпълнено, правителството пусна в състезанието на ООН втора българска кандидатура.
 

Сам по себе си този факт достатъчно накърни авторитета на България, тъй като лъсна грубото вмешателство на чужди страни в българските номинации. Истински сериозните  проблеми за Борисов и управляващите обаче започнаха не толкова от самата рокада, колкото от светкавичната развръзка на казуса. Това изтегли очакваната вътрешнополитическа криза около ООН по-напред във времето. Основателното разгорещяване на опозицията съвпадна с началото на президентската кампания, а обясненията на управляващите (и най-вече на министър Митов) бяха крайно несериозни, да не кажа обидни. Особено на фона на далеч по-доброто представяне на Бокова.
 

Накратко казано, нелепата ситуация със смяната на кандидатурите можеше да мине малко по-безболезнено, ако Бокова мирно и кротко се беше оттеглила. Ако се беше покаяла като реформаторски министър, хванат в крачка. Но тя не замете глупостта на управляващите, а Антонио Гутереш и подкрепящите го страни не се съобразиха с президентските избори в България… Опозицията рязко поиска вот на недоверие.

При вече скочилото напрежение забуксува и приложението на Изборния кодекс. Заложените в него гафове, за които мнозинството бе предупреждавано още при приемането на поправките, започнаха един по един да гърмят. 


Първо – ограничението за откриване на изборни секции в чужбина. Фактът, че то бе прието по идея на патриотите заради Турция, не сваля отговорността на всички, гласували „за”. Как така гласуването ще е задължително, а държавата ще спъва желаещите да гласуват? По света има на-разнообразни практики, улесняващи гражданите. Някъде има електронно гласуване, другаде – гласуване по пощата (Австрия се прочу с пощенските пликове заради касираните президентски избори) или ранно гласуване, което вече започна в САЩ (а американските избори са даже след нашите). За всички изброени съвременни възможности българските депутати абсолютно нехаят. Вместо да поощряват, те наказват избирателите си. Подобно поведение ще бъде наказано и от страна на избирателите.

Как може да бъде наказано? Например – чрез попълване на квадратчето „не подкрепям никого”. Но тук капанът отново щраква. Не подкрепяш никого, но получаваш първия! При президентски избори това означава, че с гласа си вдигаш избирателната активност и първата бариера пред балотажа (тази за активността) може по-лесно да бъде преодоляна. В същото време гласът се брои за недействителен и не участва в изчисляването на процентите. Първият става още по-пръв!
 

От ГЕРБ твърдят, че гафът е допуснат по настояване на РБ. При парламентарни избори това би помогнало на Блока да прескочи летвата от 4% за влизане в парламента. Дотук – добре с обясненията от страна на ГЕРБ. Защо обаче Народното събрание не поправи грешката – и със секциите в чужбина, и с коварното квадратче?

Тук стигаме до третата грешка. Народно събрание просто няма. То „ваканцува” предизборно. Ще се събере другата седмица извънредно, но не е ясно дали ще премахне квадратчето. Май – не.
 

Защо изобщо трябваше да се разпуска парламентът? Хипотезата с обесени по балконите не звучи убедително. Трудно се намират аргументи и за обстоятелството, че ГЕРБ подкрепиха предложение на „Атака”, която по всички правила на парламентарната демокрация би трябвало да е техен яростен опонент. Подобно опаковане може да се окаже прелюдия към сериозна политическа криза. Поради затворения парламент – след президентските избори. Тогава, когато опозицията най-после ще може да внесе и искането за вот на недоверие заради случая „Кристалина”. 

Комбинацията „Кристалина”, Изборен кодекс и депутатска почивка очертават следната картина: след президентските избори политическата криза неминуемо ще се задълбочи и нищо чудно новият държавен глава да реди поредния служебен кабинет, след като положи клетва. Ако Цецка Цачева победи без да е поправен Кодекса, напрежението няма да изчезне.

Който и да е победителят на 6 ноември (13 ноември), обществото си задава все по-често следните въпроси:
 

- Взима ли България самостоятелно решения или обслужва интересите на съюзници от ЕС и НАТО в противоречие със собствените си? 

- Докога изборните закони ще се прекрояват с оглед на служебни победи?

- Какво работят депутатите и чии интереси обслужват?


Последният въпрос не е от днес, но днес е повече от актуален. Почти всеки ден сме свидетели на обществено недоволство, свързано със следните теми: мигранти и опазване на границата; неизплатени заплати и експлоатация на нечии труд; съмнително правораздаване; катастрофи и саморазправа по пътищата; жертви на криминални престъпления и полицейско безсилие; пациенти, недочакали Спешна помощ; подозрения за корупция, вече и в реномирани университети като Медицинския; млади българи, напускащи страната. 


Страната, която, ако позволим, и утре ще направи всичко възможно да не могат да гласуват.


Таня Джоева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар