Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2016 г.

Как любовната игра преди състезания влияе на атлетите

От десетки години се води непримирима битка - полезен ли е сексът преди важно състезание
 
Феновете вече са потеглили към стадиона. 

Продавачите на шалчета, флагчета и други дрънкулки с емблемата на любимия отбор също са се паркирали на подходящите места около спортното съоръжение. Напрежението - с нож да го режеш. 

В това време на няколко километра от ст. "Сантяго Бернабеу" футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се е излегнал удобно в луксозното си легло с уникален ергономичен матрак, а върху него се е настанила удобно красавица, която е гостувала по кориците на всички мъжки списания. Роналдо знае, че след два часа го чака завързано дерби, но пак не се отказва от качествена сексуална ласка.

През годините треньорите му са го облъчвали със заплахи, че сексът преди мач е унищожителен за добрата спортна форма. Само дето носителят на няколко “Златни топки” е намерил точната формула хем да чукне, хем после да бележи като луд. 


"Излягам се удобно и оставям дамата да свърши цялата работа. Въобще не напрягам тялото си, а съзнанието ми се освобождава от натрупаното напрежение", издава Кристиано своята рецепта за сексуално и футболно щастие. 

Тя обаче в никакъв случай не е универсална. От десетки години насам в световния спорт се води непримирима битка по въпроса полезен ли е сексът преди важно състезание.

Едните казват: "Не, той разсейва и уморява", а другите отвръщат: "Напротив, интимните ласки повишават концентрацията и зареждат с енергия."


Истината вероятно е някъде по средата. Много зависи какъв спорт практикуваш, колко време трае сексът и колко време е минало от края на креватното родео до началото на състезанието. Може би и заради тези разнопосочни сигнали по важната тема през годините учените сякаш странят от задълбочени научни изследвания, които да дадат превес на една от двете враждуващи страни. В България също всеки спортист сам решава как му действа сексът преди състезание.

Ако се вярва на слуховете за времената отпреди идването на демокрацията, родните щангисти, борци и състезателки по художествена гимнастика са залагали именно на сексуалните упражнения по време на едномесечното си заточение на спортната база на Белмекен. И очевидно потенето под юргана е давало резултат, щом страната ни печелеше куп златни медали от най-големите спортни форуми. А сега какво? Всеки си тренира отделно, сексът е захвърлен в ъгъла и ние се радваме като луди на един сребърен, два бронзови медала от олимпиадата в Рио.

Но да зарежем бляновете по "добрите стари времена" и да погледнем каква е картинката в момента в световния спорт. Във футбола треньорите в общи линии забраняват сексуалните ласки непосредствено преди мач. Затова и повечето звезди на Стария континент отидоха на европейското във Франция без красавиците, с които са се обзавели. 


Според науката футболистът изразходва твърде много енергия по време на секс, а след еякулацията нивата му на тестостерон спадат драстично. А точно този хормон играе най-важна роля за върховата спортна форма. Някои учени моментално ще се намесят в спора с уточнението, че е от първостепенна важност кога точно футболистът е разкопчал ципа на дънките. Да, би било вредно за него, ако е решил да изпробва нещо вълнуващо в съблекалнята на стадиона броени минути преди началото на мача.

Съвсем друг е случаят, ако сексът е завършил два или три часа преди първия съдийски сигнал. Това е достатъчно време да бъдат възстановени нивата на тестостерон в мъжкия организъм, че и да се произведе в излишък от хормона. 


"Сексът отнема от агресията, но не и от енергията. В същото време е добро средство за подобряване на концентрацията. Няма никаква нужда да се спазва целомъдрие преди началото на футболния турнир", твърди канадският учен Йън Шриър в своя публикация за "Клиникъл джърнал оф спортс медисин". Той обръща внимание и на толкова ценния тестостерон. 

Според публикации на негови колеги от Оксфорд дългото сексуално въздържание води до спадане на нивата на тестостерона. Научните факти са подкрепени и с подходяща статистика. Направено било допитване сред 2000 участници в Лондонския маратон дали са правили секс и как им се е отразил след това в състезанието. Тези, които са си позволили сексуални ласки, били средно с пет минути по-бързи от въздържателите. 

"Всичко опира до отделния човек. В случая ще бъде изключително грешно да правим категорични обобщения. На тази земя се разхождат хора с повишена сексуалност. Ако те са големи спортисти, задължително трябва да изхвърлят излишната енергия, за да са в топ форма по време на състезание. Има и такива, които могат да издържат много без секс. Те пък трябва да си пазят силите, ако искат няколко часа по-късно да се борят за медали", категоричен е влиятелният руски учен - сексолог и психиатър, доц. Вениамин Житловски.

И все пак самият той повече клони към полезните качества на секса преди сериозно физическо натоварване. 


"Сексът е като аналгина за главоболието, на някои помага, а на други - не. Научно е доказано, че за младите 16-годишни девойки сексът преди спортно състезание е полезен. Официално подобна практика е забранена, тъй като те са непълнолетни. Въздържанието като всеобща позиция може би е неправилно", допълва доц. Житловски. 

Той препоръчва спортистите сами да преценят дали всички системи в организма работят добре след достигането на сексуалната кулминация.

"168 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар