Лято

Лято

10 октомври 2016 г.

Кипърското туристическо чудо

Всички резултати от туристическия сезон досега попадат в графата "рекордни"


През април тази година Кипър откри в Пекин център за кандидатстване за визи, за да облекчи и привлече туристи от огромния азиатски пазар. 

През август първата организирана група китайци вече се радваше на средиземноморското слънце на западното крайбрежие на острова. През септември такъв визов център започна работа и в Техеран /Иран/, с цел да спечели туристи и от този нетрадиционен за Кипър пазар. От години подобна практика на визови центрове и ускорени процедури е успешният ключ към засиленото пристигане на руски туристи на острова. 

Правителствената политика включва и предстоящото откриване на One Stop Shop, който пък да облекчи потенциални инвеститори в туристическата индустрия в страната.

Това са само част от отговорите на въпроса защо малкият остров, който основно живее от туризма, постигна през 2016 г. най-успешния в историята си сезон с рекорден брой чуждестранни гости и приходи в сектора, като “би” рекордната 2015 г. и очаква още по-силна 2017 г.

"Златната" 2016-а

Въпреки, че активният летен сезон в Кипър е все още в разгара си – заради топлия климат той официално е до 31 октомври, като през последните години продължава и в началото на ноември, първите оценки за него и подготовката за следващата година вече започнаха. И всички са оптимистични.

Тазгодишният сезон доказа, че туризмът е "локомотивът" на кипърската икономика, обобщиха в края на септември от Кипърската организация по туризъм и Кипърската асоциация на хотелиерите. Секторът трябваше да оправдае очакванията да "изтегли" икономиката след дълбоката криза и изпълнението на тригодишния меморандум с тройката международни кредитори, от който страната излезе успешно на 31 март тази година, точно в навечерието на започващия на 1 април нов активен летен сезон.

Туристическата индустрия е най-важният източник на приходи за Кипър, като дава 12% от брутния му вътрешен продукт, а заедно с косвения принос стига до 25%. Отрасълът осигурява и най-големият дял от заетостта на острова - над 29 000 работни места тази година.

Сезон 2016 "ще бъде записан със златни букви в историята на кипърския туризъм", обяви Кипърската туристическа организация. "За първи път тази година чуждестранните туристи на острова ще достигнат 3.1 млн. души, което е рекордно постижение", заяви кипърският министър на туризма Георгиос Лакотрипис, включвайки в сметката очаквани пристигания през оставащите месеци. Предишният рекорд бе поставен през 2015-а - 2.9 млн. души. Освен високият брой, забележително е и съотношението – гостите са почти 4 пъти повече от самото местно население!

Всички резултати от туристическия сезон досега попадат в графата "рекордни". За осемте месеца /януари – август/ на острова са пристигнали 2,2 млн. туристи, което е най-високото ниво в историята на кипърския туризъм. Увеличението им спрямо същия период на миналата година е с 19,2%, което пък е най-големият ръст, регистриран някога в сектора. Най-успешни за всички времена по брой туристически пристигания са и най-активните месеци - май, юни, юли и август. Абсолютния рекорд за всички времена постави август, който доведе в Кипър близо 460 000 чуждестранни гости – със 17% повече от миналата година, съобщава Investor.bg.

С рекорден ръст са и приходите от туризма. Според последните обявени досега данни на националната статистика най-богат е бил юли, донесъл на страната 402 млн. евро, което е със 17.6% повече отколкото през същия месец миналата година.

От януари до юли Кипър е спечелил от туризма си 1,23 млрд. евро, надвишавайки с 15% седемте месеца на 2015 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар