Зима

Зима
Пролет

1 октомври 2016 г.

Магарилница

Швейцария на Балканите няма как да станем. Магарилница – да. Пък макар и с лъв на ГЕРБа...
 
След Парка за стари танцуващи мечки в Белица, дойде приютът за уморени магарета край Гоце Делчев, вдигнат от швейцарци. 

В един друг план неизбежно идва метафората, че цяла една България е като резерват за стари магарета – и магарици такива. Предвид стандарта на нацията, възрастовите й характеристики – и начина й на управление.

За 17 магарета в приюта ще се грижат 9-има гледачи и един ветеринарен лекар. На две магарета се пада повече от човек. В почти всички старчески домове в България един болногледач се грижи за поне десетина старци.

В най-бедната от ЕС е пълно със стари хора и остаряващи такива. В българските училища средната възраст на преподавателите е 50-54 години, в детските градини средно между 54-59. Младите учители са под 1 процент.

Над 50% от лекарите в България са на възраст над 55 години, една трета са над 60 или в предпенсионна възраст. Младите лекари в здравната система – под 30 години – са само 5%. Всеки четвърти специалист е между 31 и 45 години.

Миграцията, а не ниската раждаемост е основният проблем, отдавна казват специалистите, които управляващите не желаят да слушат, проявявайки магарешки инат. През 2015 г. България е напусната от 29.5 хиляди души, а заселилите се у нас са 25.2 хиляди души.

Плюс високата смъртност. През 2015 година коефициентът на смъртност достига рекордните 15.3‰ (15,3 починали на 1000 души население) – най-високата стойност от 1965 г. насам, съобщи преди време Инфограф. В ЕС след 2003 г. този показател пада под 10‰.

Младите хора бягат, остават повече възрастни, а те неизбежно се разболяват и мрат по-редовно, а и нямат сили за съпротива и желание за промяна. Затова и гласуват по начина, по който гласуват.

На този фон премиерът Бойко Борисов открива санирани панелки в Луковит и другаде из родината, тръбейки как ГЕРБ прави най-социалната политика, защото „парите отиват при хората, битовите им разходи падат наполовина, вдига се цената на апартаментите“. Може. Обаче след някоя и друга петилетка няма да има кой да живее в тях.

Швейцария на Балканите няма как да станем. Магарилница – да. Пък макар и с лъв на ГЕРБа.

Българският сатирик Чудомир има един чудесен разказ „Теке“. За прислужника на дервиша, който направил от гроба на едно нещастно магаре светилище за вярващите.

Така де. Поуката е: внимавайте дали не се кланяте на (праха) на нечие магаре.



Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар