Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2016 г.

Унижението Кристалина

Не може да не отбележим, че бившата еврокомисарка нанесе на България обида и унижение, което няма как да бъде преглътнато или простено.

Да припомним, че тя беше в Брюксел като еврокомисар от името на нашата страна. 


Ако България не я беше предложила, тя нямаше да види никога еврокомисарски пост. Георгиева замина, защото бе излъчена от българското правителство.
 

И изведнъж г-жата си хвърля оставката на Юнкер и тръгва за Ню Йорк. Да уведоми преди всичко с писмо тези, благодарение на които е заминала за Брюксел, да ги помоли да я освободят от отговорността да представлява страната си, да обясни от кумова срама мотивите си? 

Не, тя е над тия неща, тя не се обръща назад, тя е: изтъках си платното, ритнах ти кросното.

Възпитание, дипломатичност, чувство за дълг, елементарна благодарност - глупости! Просташко самодоволство, парцаливо високомерие, махленска надменност - аз, прости българи, съм от Америка! Оттам дойдох, там и се връщам.
 

Няма даже чао.

И правителството мълчи, унизено, смачкано, преглъща тихомълком поредната обида, нанесена на държавата ни. Все едно, че нищо не се е случило. Лакеите гледат да замазват - ами тя преминава на отговорна работа, чест е за България.

И пропускат да отбележат, че тя ще е само един от 25- те главни изпълнителни директори, че не е взета поради професионални качества, а за заслуги към банката - длъжността и е нова и се създава специално за нея.
 

Какви са заслугите, можем да гадаем. Но тя разпределяше пари, към които банката надали е била безразлчна. Дали Георгиева е била не представител на България, а агент за влияние на Световната банка в еврокомисията не ни интересува чак толкова.

Не бива да забравяме, че като еврокомисар тя беше по-скоро вредна, отколкото полезна за България. Но ако това можем да отнесем в графата "вреди и пропуснати ползи", обстоятелството, че вчера се изплю върху паспорта си, явно и преднамерено, няма как да преглътнем и простим.



 
Васил Василев

Няма коментари:

Публикуване на коментар