Зима

Зима
Пролет

12 октомври 2016 г.

Закъсняла линейка, лекарски цинизъм... и един починал

Един разказ за безразличието, реваншизма и безочния цинизъм

Това не е история за поредната закъсняла линейка и поредната яма в комуникацията между спешния 112 и болниците. 


Това е разказ за нещо, което и най-добрата координация няма да реши - нечовечно безразличие, антихуманен реваншизъм и безочен цинизъм.

Неприятната история споделя във Facebook Калина Линкова, цитирана от Dnes.bg. Всичко се случило вчера около 10 ч. сутринта.

Калина отивала на работа в квартал "Изток" в София. Действието се развило на улиците "Жолио Кюри" и "Чарлз Дарвин". Подминала човек, който седял на ръба на оградата на училище. Той бил приведен, а телефонът му бил паднал на земята. От човека се чували хриптящи звуци.

Първоначално Калина помислила, че става въпрос за поредния пиян човек, канещ се да повърне, но само след секунди тя се обърнала, за да види, че мъжът пада по очи и се наранява. Заедно с преминаващо момче го изправят. Попитали го как е, дали му вода. Мъжът обаче бил неконтактен, имал и пяна по устата.

Насъбрали се и още хора. Обадили се на 112, за да викнат линейка. Обяснили подробно, бавно и с ясна артикулация адресът на мястото - "Чарлз Дарвин 14А вх. Б". Било точно 10:07 ч. И така започнало чакането.

Междувременно мъжът се освестил малко. Споделил, че го болят гърдите, че едвам диша. Охкал.

Звъннали от телефона на човека на последния номер, с когото разговарял. Оказала се жена му. Дошла и тя.

Половин час. Толкова минало от първото позвъняване на 112, а линейката я нямало.

Звъннали отново. От 112 разбрали грешен адрес. В този момент, в който на всеки адреналинът скача до небесата, Калина процедила през зъби: "Много са ви прости колегите".

Жената отсреща пък "наклеветила" Калина, казала на тези в линейката какво мисли тя за тях. "Явно беше по-важно от смъртта, от глупостта, от некадърността, от хуманността", пише момичето във Facebook.

А човекът вече крещял от болка. Буквално. "Крещеше, че си отива, че умира, че е краят. Всъщност беше". Линейката пристигнала в 10:43 ч.

Паркирала спокойно, вяла сестра и арогантен лекар излезли от нея и започнали да правят още по-вял сърдечен масаж.

"Жената на припадналия попита дали няма да сложат нещо под него, все пак лежи на твърдия асфалт. Лекарят изсумтя и с равен тон обясни, че на починал човек НЯМА КАКВО ДА МУ СЛАГАТ ИЗОБЩО..."

Лекарят отказал да се легитимира, затова Калина снимала номера на линейката.

Последвала административната работа - дошли полицаи, тя писала обяснения.

"Лекарчето беше до мен, слушаше ме. Тръгнах си и ми подвикна: "Между другото, добре ли излязохме на снимката?... Наложи се да му кажа в прав текст: "Аз снимах номера на линейката, но ти си грозен ениуей", пише Калина.

"Утро, дъжд, смърт, абсурд, гнусни хора. И хубави хора. Събраха се много, много хора, на които им пукаше и останаха до последно".


Няма коментари:

Публикуване на коментар