Зима

Зима
Пролет

3 ноември 2016 г.

Митничарите от Лесово прибирали по 4 бона на месец от рушвети

Спецченгетата оковали с белезници 31 митничари, сред които и двама началници на смени
 
Между 2 000 и 4 000 евро от рушвети прибирал месечно митничар от ГКПП Лесово, за да пропусне безпроблемно коли, автобуси и тирове през границата.

Корупционната схема бе осветлена при акция на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата в сряда. Над 200 униформени затвориха граничния пункт с Турция в 7 ч., което предизвика гнева на шофьорите, които чакаха в продължение на 4 часа движението на границата да бъде възстановено.

Спецченгетата оковали с белезници 31 митничари, сред които и двама началници на смени.

Униформените претърсили 98 адреса в Ямбол и Бургас. Повечето от инспекторите живеели там.

В домовете им били открити банкноти от евро, долари и британски лири. Митничарите сгъвали банкнотите на фунийки, после ги завивали с хартия, пише "24 часа".

След това прибирали рушвета в найлонов плик, който криели в специално приготвени тайници в пункта, разкрили разследващите.

Фунийките не престоявали задълго в скривалището. Всяка смяна си ги разпределяла на седмица - по около 1000 евро.

При някои делът бил по-голям, тъй като подкупът се раздавал според поста. Най-много вземали началниците на смени, както и онези инспектори, които имали дълъг трудов стаж.

Заради зачестилите спецакции за корупция по граничните пунктове митничарите от Лесово измислили сценарий при полицейска атака. Те се уговаряли как най-бързо да покрият корупцията.

"Учили са се в движение как да излязат чисти от бъдеща операция", разказа пред изданието спецполицай.

В сряда униформените се натъкнали на дребни пари в митнически тайници. Това е знак, че задържаните са подозирали за операцията, предполагат разследващи.

Митническите инспектори рекетирали предимно леки коли и микробуси. Най-солени обаче били “глобите” за тирове. Понякога шофьорите броели по 300 евро, за да преминат без митническа проверка през границата.

В края на септември при друга операция на ГКПП Капитан Андреево бяха заключени с белезници трима граничари и шестима митничари. Те вземали дребни суми от по 10-15 евро подкуп от тираджии и каналджии.

22-ма митничари пак при най-големия ни граничен пункт получиха обвинения като членове на подкупна група в края на миналата година. Инспекторите увивали рушвета в митнически формуляри и ги криели в чаши.

Най-много пари с незаконен произход полицаите намериха в домовете им. Досега обаче митничарите от ГКПП Капитан Андреево не са предадени на съд.



Няма коментари:

Публикуване на коментар