Зима

Зима
Пролет

7 ноември 2016 г.

Москва отбеляза 75 г. от парада на Червения площад през 1941 г. (галерия+видео)

Сергей Собянин: Парадът даде увереност, че врагът ще бъде съкрушен

Москва отбеляза с тържествен марш годишнината от парада на Червения площад на 7 ноември 1941 година.

Хиляди войници маршируваха на Червения площад във връзка с историческия военен парад, който се проведе преди войниците да отидат на бойното поле в защита на родината през Втората световна война.


Повече от 5 хиляди войници, облечени в униформи от 40-те години на XX век, маршируваха в центъра на Москва.

В парада бяха представени моменти от историята и съвремието. Зрителите видяха реконструкция на епизоди от войната. На Червения площад излязоха войници от прославени дивизии и военачалници от времето на войната, облечени в униформи от 1941 г. Звучаха песни от военните години. Показани бяха бойни оръжия, станали вече реликви - танкове Т-34, Т-38, Т-37, Т-60, "катюши" и др. За 14-и път в Москва се отбелязва годишнина от легендарния парад с тържествено шествие.

При откриването на парада прозвуча песента "Свещена война"; знаменосци изнесоха знамената на полковете, бранили столицата, както и Знамето на победата.

Кметът на Москва Сергей Собянин по-късно поздрави ветераните и московчани.

"Продължи повече от час, но не може да се сравни с влиянието върху морала на народа ни, това беше победа без нито един изстрел. За значимостта си - парадът е равен на големи военни операции", каза Собянин.

"Парадът даде увереност, че врагът ще бъде съкрушен", добави той.

"Това беше голяма морална победа, която положи основите на победата над германците в Москва и Сталинград, при Курската дъга и други битки", поясни кметът.

На легендарния парад през 1941 година, продължил около час, участват 28 500 войници. Много от тях отиват директно на фронта за защита на обградената от Вермахта Москва.




Няма коментари:

Публикуване на коментар