Зима

Зима
Пролет

4 ноември 2016 г.

Как ще се преселим в Канада

Посоката е винаги към държавите с мажоритарен вот.

Ха да е честито и да стискаме палци, защото най-сетне ни се откри един исторически шанс, за който народът досега само е мечтал. 


Не, не става дума за референдума. Нито за мажоритарния вот. Става дума за това, че най-сетне ще получим безвизов режим за Мексико!

Пардон, не беше май Мексико, а Канада... Когато човек е полупенсионер*, леко бърка географиите. Значи те ни дават безвизова виза, а ние даваме и без това ненужния си суверенитет. Частни офшорни съдилища щели да могат да обяздват нашата Темида. Какво толкова? Тя е свикнала. Ние пък ще можем да влизаме свободно в Канада, където народът живее охолно, защото си избира политиците с мажоринарен вот.

Уви, визата е само туристическа. Но какво пречи да се скрием някъде и да останем? Хиляди българи го правят. Някой ще подметне язвително – щом безвизовият режим е само за туризъм, не беше ли за предпочитане да подпишем с Мексико?

Там поне има какво да се види – пирамиди, ацтеки, гробници със стенописи и йероглифи. Имало нарисуван някакъв средновековен астронавт в космически кораб. А в Канада какво да гледаш? Кленов сироп и бели мечки.

Да, в Мексико има какво да се види, но няма смисъл човек да остава, защото там гласуват пропорционално като у нас. И затова навсякъде дебнели джебчии. Докато в Канада е рай, там народът е културен и интелигентен, а младият им премиер Джъстин Трюдо, е по-умен от атомен физик.

Един журналяк се опита да го притисне, попита го дали знае какво е квантов компютър. Но Джъстин не се смути и му дръпна такава лекция за квантовия компютър, че сякаш лично го е изобретил. Не мога да я повторя, аз съм човек полупенсионер, но се заклевам в пенсията, че беше много умна. Така е, когато ти се налага да се бориш за мандата си, щеш - не щеш поумняваш. И Тръмп поумнява пред очите на целия свят.

Та там българинът ще може спокойно да си гласува мажоритарно, докато тук се заселват прииждащите афганистанци. Те са повече от щастливи да гласуват с партийни листи, защото в родината им ги управлява “лоя джирга” – нещо като събор на племенните вождове, на който обикновено решават да платят кръвен откуп и да спрат да се бият временно.

А на сградата на нашия парламент този храбър и войнствен народ ще изпише: “Преселението прави силата”. Тук той ще се чувства като в земния рай, освен ако не вземе и тук да се коли помежду си. Вероятно ще разрушат Мадарския конник, тъй като тяхната вяра им налага да премахват езическите идоли и всякакви статуи. Мохамед (мир Нему!) така премахнал езическите идоли от Каабата в Мека, но преди това изклал езичниците. И след това пак ги изклал, а наследникът му - халифът Абу Бакр, продължил да ги коли, докато не приемат исляма доброволно, защото няма насилие в религията.

Но на нас какво ни пука за тази земя колкото човешка длан? Ние и без това се отървахме от суверенитета й, за да се преселим в Канада. Мохамед (мир Нему!) е казал, че цялата земя на света не струва колкото парче от рая, не по-голямо от неговия лък.

Ние пък ще се гордеем със суперинтелигентния си премиер Трюдо. Млад и красив. Мажоритарната круша не пада по-далеч от дървото. Баща му - Пиер Трюдо, също беше премиер и модел за подражание. Даже в един момент заби гаджето на Мик Джагър - прекрасната Бианка. Чувал съм, че тук нашият премиер също бил ценител, но световните красавици не обръщат внимание на пропорционални политици.

И обратното. Добре известно е, че Джон Кенеди успя да се разпише при Мерлин Монро и по още поне 100-200 елитни кълки на своята епоха. Ако не бяха го застреляли, щеше да изръчка целия Холивуд и да отпочне Боливуд. А какво да кажем за Клинтън? Неговият списък е дълъг колкото две обиколки на земното кълбо. Ето, това е сексуалната мощ на мажоритарния вот! Затова Кобилкина се пресели в мажоритарна държава.

Но нашите политици са прости и не го разбират. Да не говорим за тукашните градски сноби, които най-силно мразят чалгата. И тъй като Слави пеел чалга, те презират и референдума му, и мажоритарния вот. Снобът ненавижда Слави даже повече от Путин, защото снобът обича Гершуин, Елвис и в краен случай – Пъф Деди. “Куку бенд” обаче досега не е свирил “Рапсодия в синьо”. И да я е свирил, снобът я е пропуснал, защото си е слушал вкъщи Брамс.

Обаче ако Щатите гласуваха с партийни листи, не се знаеше дали изобщо щеше да има Гершуин, Елвис и в краен случай Пъф Деди. Представяте ли си Боб Дилън да тръгне да гласува за някакъв си списък? Абсурд.

Джазът, блусът, кънтрито са състояние на душата, която презира списъците. Рокът те тегли да танцуваш, а списъкът – да маршируваш. Какъв им е рокът на германците? “Айн-цвай-полицай!”

Мисълта ми е, че ако си рокаджия или блусар, а си държиш на пропорционалния вот, душата ти се подлага на шизофренично разстройство, което може да излекува само талибан от Афганистан. Доколкото знам, фундаменталният ислям изобщо забранявал музиката. В “Ислямска държава” я те видят, че си тананикаш, я са ти излекували перманентно главоболието.

Пардон, пак се отвлякох от темата за Канада. Полупенсионерската мисъл си блуждае. Та тази страна е привлекателна и за русофили, защото климатът е подобен на петербургския.

Ако търсим по-ласкав климат, нищо не ни пречи да минем нелегално в САЩ, границата не се охранява.

В САЩ има доста “градове-убежища”, където нелегалният имигрант може да си живее и работи без никой да го гони. Даже напротив, посрещат те с хляб и сол, дават ти ключовете на града и телефона на Анжелика Джоли.

Докато от Мексико, където са се запецнали на пропорционалния вот, много трудно се минава в САЩ. Трябва да го правиш нощем тайно през пушинаците, а в тъмното те дебнат рейнджъри с пушки и уреди за нощно виждане. Тръмп даже обеща по цялата мексиканска граница да построи десетметрова бетонова ограда, отгоре да опъне бодлива тел, а по телта да пусне ток с високо напрежение. Няма да може и пиле да прехвръкне, без да се опържи. Ако пък мексиканците копаят тунели, Тръмп ще им пусне роботизирани къртици нинджи. Да си стоят в Мексико и да си гласуват за списъци.

Така че ето един нов закон в науката геополитика – поне в северното полукълбо народите обикновено се преселват от страни с пропорционален вот в страни с мажоритарен. Не знам защо е така. Но знам едно – ако в САЩ въведат партийни листи, още на следващата година ще ни пуснат без визи, а след 10 години ще ни молят да ходим да им се заселим, но ние ще се дърпаме. А след още 20 години индианците ще си върнат отнетите ловни полета.

Така че аз няма да агитирам никого да гласува за мажоритарен вот на референдума в неделя. Щом ще се преселвате – преселвайте се. Ние, пенсионерите и полупенсионерите, вече няма къде да бягаме, затова сме принудени да търсим алтернатива.

*Полупенсионерът е пенсионер, който е непълноценен като такъв, защото още не си е купил безплатна карта за градския транспорт.



Валери Найденов, "168 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар