Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2016 г.

Гласуването в чужбина доказа тоталната си импотентност

Допитването зад граница има смисъл само когато не е в секции и ръчно, а дистанционно
 
Признавам, че бях доста подразнен от развихрилата се дискусия, организирана най-вече от поддръжници на Трайчо Трайков, за това колко били ощетени нашите сънародници зад граница с начина на гласуване. 

Разкритите секции били недостатъчно, което довело до чудовищни опашки и отказало немалък брой гласоподаватели. Заговори се за манипулации, фалшификации и още някакви -ации, които имали за цел единствено слагане прът в колелата на демократичния процес. 

Всъщност не ме подразни толкова самите забележки и възражения - те са си съвсем на място, а нравоучителният тон, с който се четеше конско на останалите в мизерната ни татковина избиратели, докарали нещата дотам, че на втори тур да се избира между двама бивши членове на БКП. 

Прочетох даже коментари от рода на “ще се върна в България едва когато стане нормална държава” и “имаме право да казваме какво да се прави, защото нашите пари хранят толкова много хора в България”.

Ще оставя настрана мен кой ме храни, инфантилността на подобни подмятания не заслужава внимание. Но нека да се съсредоточим върху резултатите от гласуването в чужбина и дали въобще то би могло да промени нещо. Отговорът е, че в този си вид вотът зад граница доказва абсолютната си импотентност по отношение на решаването на капитални въпроси в българската държава и общество. 

Направих си труда да прегледам резултатите от вота зад граница. Общо са гласували 110 689 човека, което, съотнесено към почти 4-те милиона гласували в България, прави колосалните 2,8%. Тоест, както и да бяха гласували, това нямаше да промени абсолютно нищо. 

А и като сметнем въпросните 110 689 гласували българи зад граница каква част са от всички, ще стане ясно, че този вид наши сънародници като цяло просто бойкотират изборите. 

Да не говорим, че около една трета от действителните гласове са подадени в Турция и са разпределени почти поравно между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепения от ДПС Пламен Орешарски. Така че, другари, дясно ориентирани борци срещу комунизма и статуквото, би трябвало да сте съгласни, че в този си вид гласуването зад граница е по-скоро вредно и трябва да бъде просто отменено. 

Възможно най-бързо, може би едновременно с въвеждането на мажоритарния вот и намаляването на субсидията. 

Да, правото на глас е базово за всеки, който има българско гражданство (макар че дали двойното гражданство е морално, е доста деликатен въпрос). Но в този случай то може да бъде упражнено ефективно единствено при въвеждането на дистанционно гласуване - по пощата, по интернет, машинно или някакво подобно, което няма да има нужда нито от ръчно вписване на всеки гласоподавател в изборния протокол, нито от броене на бюлетини от членовете на комисиите. 

Все пак в ХХI век сме, а гласуваме още както през ХIХ.


Едуард Папазян, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар