Зима

Зима
Пролет

28 ноември 2016 г.

Кралят Слънце (Б.Х.) ослепява по собствено желание

Ще доживеем ли някога български управник, от какъвто й да било ранг, да признае своя грешка? Надявайте се...
 
През последното денонощие умираха българи. Мантинела не издържа и автомобили полетяха от виадукт на магистрала „Тракия”. Жена изгоря с децата си. Коридора в ”Пирогов” - претъпкан.

На друго място луд шофьор размаза трима на място. Асфалтът бил като пързалка, мантинелите нещо..., но виновни са само шофьорите. Пътната агенция била перфектна, пъчи се някакъв идиот. КАТ също, репчи се друг такъв. Разследващите още мъдруват дали е имало спирачен път – чакат екип на „От местопрестъплението”... Трупове, кръв, сираци. Перфектна държава и управници. Добре дошли в България.

„Не разбирам и сигурно няма да разбера протестния вот, жестикулира министър-председателят в оставка Бойко. Репортерки бързат да запишат „историческите думи”. Действието не се развива на червен килим в Холивуд, а пред трицветна лента на ремонтиран участък на бул. "Черни връх" в столицата. (Борисов не казва колко време е ремотиран, защото от „Гинес” веднага ще долетят...) При това село, което заварих, при всичко, което се направи, сигурно дни наред ще мисля, и колкото и да питам, толкова не могат да ми отговорят. Два дни всяка нощ ходя до Харманли - магистралите "Тракия", "Марица", всичко е направено, Хасково, Димитровград, всичко е направено - площади, кръгови, всичко.", допълва с императорски тембър премиерът.

Е, да, ама хората са тъпи и неблагодарни. Вместо да целуват ръка на Дона, му показаха среден пръст на изборите преди две седмици.

Не разбирам протестния вот... Колкото и да питам, толкова не могат да ми отговорят... Драматично по Станиславски. Ако на някой му мине мисълта за лицемерие, значи завижда.

На Борисов му е достатъчно мнението на Фандъкова, Бъчварова, Павлова, Цветанов, Стоянова и компания. А те са напълно искрени: Господарю, ти си велик, ама раята не те разбира. И не те заслужава. Колко вярно и трогателно, нали? 

Величие и нарцисизъм се хранят с любовни признания. Затова у нас няма виновни институции и ръководители. Народът си е виновен за нищетата и проблемите, шофьорите за катастрофите, вложителите за умишлено фалирани банки, възрастните за грабежите и насилието по селата, учителите за образованието, медиците за Московите безумия, бежанците и жителите на Харманли за бунтовете... Добре дошли в България. 

И все пак, нека припомним няколко причини, за които Борисов не се е сетил пред лентата и репортерките на бул. „Черни връх”. Заради тях се случи първият му провал на избори от 10 години:

- Тотална липса на справедливост.

- Толерираният лично от него модел #Кой. Рекламните лица на този модел са Сотир Цацаров, главен прокурор, Делян Пеевски, депутат от ДПС и олигарх, Бойко Борисов, премиер. Вдъхновител, създател и художествен ръководител – задкулисието.

- Неработещи институции.

- Липса на върховенство на закона.

- Разговорите от " Яневагейт".

- Повсеместна корупция.

- Налагане на управленски модел, в който участват предимно партийни кадри. Кадровата политика се базира на „наши хора”, послушни и крадливи, вместо да се толерират можещи и знаещи хора. Цецо Цветанов.

- Несигурност в провеждането на политики и липса на политическа воля. Сутрин се заявява едно, на обед то вече е отменено, а вечерта се обещава нещо съвсем друго.

- Разграбването на активите на КТБ.

- Отказ от реформи в съдебната система.

- Безконтролност на прокуратурата.

- Рекет на бизнеса на всички нива. Привилегии за фирми, близки до властта, липса на условия за развитие на икономиката.

- Разминаване между обещания, намерения, реализации и възможности.

- Мафиотизиране на партийни и политически кръгове.

- Пълна свобода на действие на организираната престъпност.

- Мафиотизиране на цели структури в МВР, ДАНС, НАП и други контролни и правозащитни органи, призвани да защитават обществения интерес, а не интересите на партийни лобита и мафиотски кръгове.

Не е всичко, но и това стига за един добър шут. Най-страшното всъщност е, че на премиера горните „недостатъци” на управлението той възприема като нормални и дори задължителни.

И още нещо. Лондонското метро е минало под Темза две години преди Априлското въстание... Метрото в столицата на Северна Корея е открито през 1974 г. В Хърватска построиха над 2000 км наистина супер магистрала за по-малко от 10 години. За шест и половина той направи 240 км. Освен това за 10 години членство в ЕС, от които седма година той е начело на страната, България не е мръднала от последното място по всичко. Най-бедни, най-нещастни, най-корумпирани, най-болни, най-умиращи...

Добре дошли в страната на Дон Борисов.

На Великия кормчия.

На Краля Слънце.

Страната на Б.Х.


Борис Петков, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар