Зима

Зима
Пролет

27 ноември 2016 г.

Да потрошим стъклата с камъни

Политическият егоизъм на ГЕРБ

По време на предизборната кампания от ГЕРБ не се свениха да изнудват хората, че ако не гласуват за когото и да им извадят като кандидат-президент, премиерът ще се фръцне и ще настане потоп. 


Едва ли не от избирателите се очакваше да проявят благоразумие в името на ценности като стабилност и предвидимост.

"Ако вие сте добри с мен, и аз ще съм добър с вас", беше посланието на Борисов. Но когато избирателите показаха, че не виждат перспектива в сегашния модел на управление, и дадоха силен предупредителен сигнал, Борисов забрави стабилността и започна да "чупи прозорците" с камъни.

Първо предизвика политическа криза, от която никой няма полза освен евентуално ГЕРБ. После засили усещането за несигурност с изявленията, че партията му ще гласува едно към едно въпросите от референдума, пък каквото ще да става – иначе ГЕРБ бяха против. "Спря" програмата за саниране, за да припомни как тя е творение на ГЕРБ.

Бойкотира възможността администрацията да работи гладко по време на задаващото се служебно правителство. Познайте чии са следните думи: "Кой отговорен човек, ако го поканят за министър за два месеца, при отиващ си президент и работещ парламент, ще се съгласи. Казал съм, който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ. Защото тези два месеца ще ни ги приписват все едно ние управляваме."

Няма значение, че президентът Росен Плевнелиев е в незавидната ситуация за трети път да прави правителство. А то ще бъде в незавидната ситуация да осигури прилично обслужване на гражданите и непрекъсваемост на важните процеси. Борисов това не го интересува. Цялото поведение на партията, заради която скоро пак ще се изправим на избори, е да рекетира и заплашва, докато отправната точка в решенията й вместо благото на обществото е политическият егоизъм.

Но в стремежа си да се измъкне сух от кашата, която забърка, и да се върне чист след втория си недовършен мандат премиерът пак пропуска нещо. 


Дори в оставка, като лидер на най-голяма партия в парламента той продължава да носи отговорност за следващите месеци и хората с право ще му я потърсят.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар