Зима

Зима
Пролет

29 ноември 2016 г.

Томислав Николич: Сърбия няма да признае Косово и няма да се скара с Русия заради членство в ЕС

"Ако НАТО действително е отбранителен съюз, Сърбия няма защо да членува в него, тъй като никой няма да я нападне."
 
"Сърбия желае да стане член на ЕС, но съществуват две условия, които тя не може да изпълни - да признае независимостта на Косово и да се скара със страните, с които се кара ЕС, преди всичко с Русия". 

Това заявява сръбският президент Томислав Николич в интервю за телевизия "Al Jazeera", цитирано от "Фокус".

"Преди 16 години Сърбия пое по пътя към членство в ЕС, макар че живее в единство и с Изтока, и със Запада"- твърди Николич.

Обяснявайки отношенията с Изтока сръбският президент смята, че страната му е свързана с Русия със силни исторически, религиозни и езикови връзки.
 

Сръбският държавен глава твърди, че Сърбия няма намерение повече да воюва и ако "НАТО действително е отбранителен съюз, Сърбия няма защо да членува в него, тъй като никой няма да я нападне".

Николич припомня, че "през 1999 г. Сърбия е била нападната от НАТО без причина, което дало отражение не само върху икономиката на страната, но и върху отношението на сръбското общество към пакта".
 

На въпрос на телевизията за износа на оръжие от балканските страни за конфликтните зони в Близкия Изток, сръбският президент отговаря, че "Сърбия произвежда лекострелково оръжие, износът на което се намира под контрола на ООН".
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар