Зима

Зима
Пролет

25 ноември 2016 г.

С какво ще запомним легендата Стиви Джи?

Легендата на Ливърпул Стивън Джерард официално прекрати кариерата си.
 
Вече бившият халф ще бъде запомнен не само от феновете на "червените", но и от всички футболни запалянковци. 

Championat.com ни представя 10-те най-ярки момента от забележителната от историята на Стиви Джи.

Болката от "Хилзбъро"


Ужасната трагедия от 1989 г. е особено болезнена за Джерард. Сред починалите е и 10-годишният братовчед на легендата Джон Пол. В своята биография "Моята история" Стиви Джи признава, че този ден още се появява в съзнанието му и раните в сърцето на легендата се забелязват винаги, когато говори за "Хилзбъро".

Отряза Челси и Реал Мадрид

Двата клуба даваха мило и драго, а 8-годишният Джерард е имал фланелка на Юнайтед. "Имах всякакви тениски. На Тотнъм, Норич, Реал Мадрид, Барселона, дори и на Манчестър Юнайтед. В семейството имахме и фенове на Евертън, които се опитваха да ме вземат в "синия" лагер, но веднъж щом започнах да разбирам играта и да слушам баща си и брат си да говорят за великата история на Ливърпул, бях спечелен", казвал е Джерард. През 2004 г. той е много близо до трансфер в Челси след разговор с Жозе Моуриньо, когото нарича най-добрия мениджър на планетата. В последния момент обаче отказва да премине на "Стамфорд Бридж", а Реал Мадрид отрязва на два пъти.

Сътвори историческата победа над Милан


Легендарният финал в Шампионска лига през 2005 г. нямаше как да мине без негово участие. След почивката получи по-голяма свобода в атака, вкара първия гол, а после спечели дузпа, вкарана от Шаби Алонсо. Джерард беше обявен за най-добър играч на мача, а Ливърпул спечели първа Шампионска лига от 21 г.

Почти спечели Златната топка

Отново през 2005 г. стана футболист на годината на УЕФА и беше сред основните претенденти за Златната топка. Но остана трети след Франк Лампард и Роналдиньо, който спечели най-престижната индивидуална награда. Джерард пък повече не беше номиниран за нея.

Вкара гола на сезона през 2006 г.

На следващата година Ливърпул със Стиви Джи спечели още два трофея – ФА Къп и Къмюнити Шийлд. На финала за ФА Къп Джерард вкара фамозен гол от 32 м в 91-ата минута, с което "мърсисайдци" изравниха на Уест Хям за 3:3, а впоследствие триумфираха след дузпи. Жалко, че ФИФА създаде наградата за най-красив гол "Ференц Пушкаш" през 2009 г. В противен случай Джерард щеше да има още едно признание...

Попадна в символичния отбор на света

През 2010 г. капитанът на Ливърпул намери място в символичния отбор на света по версията на The Guardian. Компания в него му правят легенди като Петър Шмайхел, Кафу, Барези, Бекенбауер, Малдини, Марадона, Зидан, Кройф, Пеле и Роналдо. Англичанинът е най-младия сред всички, а съставът е избран от читатели и журналисти.

Целувката на камерата

Стиви Джи е първият, който отпразнува гол, целувайки камерата. За първи път това стана през 2009 г., когато Джерард се разписа от дузпа срещу Манчестър Юнайтед, а Ливърпул спечели голямото дерби с 4:1. Той повтори това пет години по-късно, когато "мърсисайдци" разбиха с 3:0 "червените дяволи" и капитанът реализира две дузпи.

Лиши Ливърпул и себе си от титлата

Биографията на Джерард започва с факта, че на лицето му има сълзи след загубата от Челси на "Анфийлд", когато Демба Ба се разписа и лиши Ливърпул от титлата във Висшата лига – единственият трофей, който липсва на бившия халф на клубно ниво. Лондончани стигнаха до успеха след... нелепо подхлъзване на капитана. Тъжно, но факт...

Най-добрият играч в историята на Ливърпул

В последния списък на "100 играчи, които разтърсиха Коп" Джерард още беше в Ливърпул и надмина Кени Далглиш. Стиви Джи изкара 18 сезона на "Анфийлд", в които изигра 709 мача и вкара 185 гола.

Завърши кариерата си в САЩ


През януари 2015 Джерард обяви решението си да не подписва нов договор с Ливърпул и после напусна своя дом. Последният му мач беше кошмарен – 1:6 от Стоук Сити и точно той вкара почетния гол за отбора си. После облече екипа на ЛА Галакси, където за един сезон вкара 5 гола, но отново не спечели титлата.



Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар