Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2016 г.

Пет лъжи, които пречат на щастието ни

Толкова сме свикнали с тях, че търсим причината за неуспехите си другаде, а не в начина си на мислене...
 
„Най-лошите лъжи, са лъжите, които си казваме. Ние живеем в отричане на това, което правим, дори и на това, което мислим. Правим го, защото се страхуваме. Опасяваме се, че ще намерим любовта, а когато я намерим, се страхуваме, че ще я изгубим. Страхуваме се, че ако нямаме любов, ще сме нещастни.“ – Ричард Бах

Колко истина има в думите на писателя. Лъжите са тези, които ни разболяват, пречат на плановете, на щастието ни. Въпреки това, толкова сме свикнали с тях, че търсим причината за неуспехите си другаде, а не в начина си на мислене.

Кои са най-честите лъжи, които си казваме, в които вярваме, а е време да се отървем от тях?

Миналото ми винаги ще ме преследва

Нека направим една малка корекция. Вашето минало ще ви преследва, само ако разрешите. То може да бъде несполучливата любов, провалите в работата, вечното съмнение в себе си, нарушената връзка с родителите.

Следващият път, когато този неоснователен страх се появи, запитайте се кои сте вие. Какво искате да постигнете, какво е необходимо, за да се случи. Всеки ден се оглеждайте в огледалото, но не просто така. Вгледайте се в личността си и повярвайте в това кой сте.

Ако имах (любов, пари, по-хубава работа и т. н.) щях да бъда щастлив

Абсолютна лъжа. Приемайте и оценявайте нещата сега, в този момент. Ще бъдете много по-щастливи. Щастието идва, когато спрете да се оплаквате от проблемите, когато започнете да благодарите за това, което имате. Ето защо, когато ви връхлети тази лъжа, вземете лист хартия и напишете всичко, за което сте благодарни на съдбата.

Това е щастие. След това мисълта ви ще бъде положителна, ясна, а вие ще успеете да се придвижите крачка напред към целите си.

Кризите са лошо нещо

Джон Ф. Кенеди е казал: „Китайският символ за думата „криза“ се изписва с две движения на писалката. Едното движение означава опасност, а другото възможност. В криза винаги се пазете от опасността, но също така разпознайте възможността.“

В живота понякога се случва да преминаваме през трудни периоди, но те се балансират. Макар и тогава да ни е трудно да повярваме в тази теория, проблемите са възможност, от която се учим и израстваме.

Мога да го направя, да започна от утре

Колко често си казвате тази лъжа? Проблемът е, че винаги мислим, че разполагаме с повече време, а не е така. Един ден просто се събуждаме и независимо дали става въпрос за рутинните и служебни задължения или за това, което сме искали да променим в живота си (като спорт, диета, повече време за себе си и т. н.), оказва се, че не сме преценили времето и то може би няма да ни стигне. Живейте сега, дайте свобода на волята и желанията си.

Аз съм твърде стар, за да направя това

Никога не си казвайте тази лъжа и не се оставяйте да бъдете убедени в нея. Знаете ли, че Нелсън Мандела става президент на 76-годишна възраст, а Леонардо да Винчи е на 51, когато е нарисувал Мона Лиза. За мечтите и плановете в живота няма възраст, независимо дали става въпрос за брак, пътувания, нова работа, хоби, обучителни курсове и т. н.



Няма коментари:

Публикуване на коментар