Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2016 г.

Владимир Путин: Демокрацията е политика, основана на волята на народа

"Не бива международното право и принципите на демокрацията да се нагаждат спрямо нечии геополитически интереси."

Това заявява президентът на Русия Владимир Путин в интервю за американския кино режисьор Оливър Стоун. То е част от филма му "Украйна в пламъци", а текстът e цитиран от ТАСС.

За Крим

Относно събитията в Крим Путин казва, че трябва да се уважава волята на народа да се присъедини към Русия и да не се прилагат двойни стандарти.

"Не бива международното право и принципите на демокрацията да се нагаждат спрямо нечии геополитически интереси." След като припомня, че над 90% от жителите на полуострова били гласували за влизането в Руската федерация Путин добавя: "Там нямахме никакви бойни действия, никой не стреля, никой никого не е убивал. Демокрацията е политика, основана на волята на народа. Как разбираме каква е волята на народа? В съвременния свят - чрез гласуване."

За НАТО

В частта за отношенията с НАТО президентът казва, че понякога имал впечатление, че в алианса създават образа на външен враг за поддържане на дисциплина и в името на това да се държат в подчинение страните членки. "И всички тези опасения не са насочени към Иран", добави той.

По повод разширяването на алианса Путин каза, че "нас ни тревожи практиката за взимане на решения". "Знам как става това. Когато една страна стане член на НАТО, вече ѝ е трудно да се съпротивлява на натиска от такава голяма държава-лидер като САЩ и там може да се появи каквото си поискате - и система за противоракетна защита, и нови бази, и - ако се наложи - нови ударни комплекси."

На това място той отправя и предупреждението към алианса: "И какво да правим ние? Длъжни сме в тази връзка да предприемем контрамерки, т.е. да поставим под ударите на нашите ракетни системи тези обекти, които, според нас, започват да ни заплашат. Ситуацията предизвиква напрежение. Разбираме, че светът се промени. Невъзможно е всичко да бъде държано в замразено състояние след края на студената война. Трябва да се гледа в бъдещето."

"Обекти на НАТО, които представляват заплаха за Русия, ще станат цели на руски ракетни удари", заяви Путин

За Украйна

Три години след началото на антиправителствените протести в Киев Путин казва пред Оливър Стоун, че украинският народ е преживял след разпадането на СССР систематичен грабеж, независимо от това кой е на власт.

"Украйна премина през дивашка приватизация, разграбване на държавно имущество и понижаване на жизнения стандарт на населението, започнали веднага, след като страната стана независима.
 

И, разбира се, хората просто се умориха от този произвол, от тази съвършено откачена корупция."


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар