Зима

Зима
Пролет

7 ноември 2016 г.

Защо ГЕРБ не спечели?

Управляващите подценили ситуацията и са допуснали поредица от грешки
 
"Със съотношение близо 3 пункта имаме водеща позиция на генерал Румен Радев. По всичко личи, че за него са гласували над 848 000, а за Цецка Цачева - малко над 700 000 гласа към този момент. Тези резултати се изчисляват на 55% избирателна активност, което е около 3,8 млн. гласували българи", отчете пред Bulgaria ON AIR политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл", агенцията с която работи Investor Media Group в изборната нощ.

По думите му обаче действителните гласове ще са по-малко, защото винаги има между 200 и 300 хил. невалидни гласове. Приемаме, че около 3,5 млн. са действителните гласове, пресметна той.

"Красимир Каракачанов е получил 15,4 на сто от подкрепата, докато Веселин Марешки е с над 11%. Интересна е конфигурацията Трайчо Трайков и Пламен Орешарски, които се броят на 6 на сто", добави той.

"От гледна точка преди първия тур, очевидното предимство е за Румен Радев, просто защото има повече формации по терена, които излъчват протестност спрямо властта поведение, повече леви кандидати. Проучванията сочат, че гласовете се причисляват към Румен Радев. Факт е, че това е при равни други условия и ситуацията е такава, че партиите нищо друго не казват", добави той.

Според Симеонов управляващите са подценили ситуацията и са допуснали поредица от грешки. "В момента ГЕРБ ще търсят кой е виновен вътре в своите редици", смята той.

"Зад задължителното гласуване може би се криеше идеята на ГЕРБ за някакъв бонус, защото на теория се получава да олекнат БСП и ДПС, но не се получи", коментира още той.

По думите му постижимо е обаче на балотажа да се обърнат резултатите.

"Това, което се случва с БСП е шеметно", подчерта Симеонов и припомни как лидерът Корнелия Нинова отвори няколко фронта при избора на ген. Радев за кандидат-президент - в партията си, срещу Бойко Борисов, срещу Георги Първанов, срещу Сергей Станишев.

"Дори и да изгубят балотажа са в изгодна позиция", настоя Първан Симеонов.

"В РБ сега ще има трусове", прогнозира социологът, но добави, че формулата Трайков е била ефективна. Според него това, което се случва в РБ, не може да бъде предпоставка за предсрочни парламентарни избори, а за вътрешни трусове.

"Очаквам сериозна роля на "Обединените патриоти", смята Симеонов. По думите му вчера са се наблюдавали много силни протестни настроения.

"Колегите политолози сигурно ще ги нарекат популистки и това е терминът. В медийния дискурс тази дума има друго значение и заради това ще се въздържа от нея. Видяхме и го в резултата на Веселин Марешки. Точно в тази писта е и Референдума", заяви той.

По думите му изводът е, че хората харесват и свикват с референдумите. Според него вчерашният показва огромен успех на Слави Трифонов и неговите хора.

"Трифонов е най-голямото ново политическо нещо по терена. Не знам дали ще стане партийно", коментира още Първан Симеонов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар