Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2016 г.

За Москов и краставиците

Не ми се занимаваше пак с битата карта Москов. То вече е тъжно. Толкова самовлюбен, а толкова провален.
 
Всички, ама всички мерки, които е предприел, са или спрени от съда като противозаконни, или се разнесоха като прах по вятъра. 

Казвах му аз преди година да си отиде тихо и кротко, ама като няма чуваемост...

Занимавам се пак с него, защото в агонията, че властта се отдалечава, през последните два дни се изсипа порой от приказки и заклинания под формата на "Отчет за две седмици". Цитират се бомбастични цифри как били спестени милиони на Държавата, как мафията в бели престилки била пречупена, как пръстовите отпечатъци били хипер успешни и т.н.

Драмата на ограничените хора, или на лъжещите хора, е да намерят потвърждение на теориите си. За да заблудят другите. Или за да заблудят себе си. Не може да вземеш едни цифри и да ги интерпретираш както ти харесва. Цифрите сами по себе си не носят информация за тълкуването им. 1+1=2. Факт. Ама какво е 2? Ябълки, круши, хапчета, пациенти, замаяни министри, какво? Контекстът е важен, той дава информация какво показват цифрите.

Без правилна интерпретация и в сбъркан контекст вадим изводи, които ни отърват. Но които нямат нищо общо с действителността. Като стария пример за краставиците. Нали знаете, всички, които са яли краставици през 1789 г., са починали. Даже има тенденция. Всички, които са яли краставици и през предишната, 1788 г., също са умрели. Даже, о, ужас, всички, които са яли краставици през следващата, 1790 г., също са умрели. Тенденцията и статистиката е ясна, краставиците убиват!!!

Фактът, че хората са си умрели, защото описаното е от преди 200г. няма значение. Фактът, че разходите на Здравната каса са намалели, защото хората може би са предпочели да не отиват в болниците, за да не се разправят с глупости, също няма значение. Важното е да се разджуркват числа, за да се рапортува някакъв успех.

Да, възможно е да има реално намаление на разходите. Ама изчакайте да мине разумно време за отчет и анализ. Иначе скоро ще се пускат прес-релийзи, че на тази дата, за този час и тези две минути има съкращаване на разходите спрямо същите две минути на миналата година. Не се правят така тия работи момчета (стар виц) .

А ако след месеци се окаже, че разходите са намалели, защото хората са спрели да се лекуват? Какво ще стане тогава? Да не се окаже, че след като за 20г. хората бяха отказани да подават оплаквания в полицията за дребни престъпления, сега Москов успя за 2г. да ги откаже и да ходят до болници. Че и да се лекуват. Остава само да ни откажат и от храната и готово.

По същата логика, стратегията на Москов ще е най-успешна, ако затвори Здравната каса. Така ще спести всичко. Представяте ли си как ще рапортува с блеснали очи, как ще гледа замечтано в камерата, как ще прави типични гримаси, как ще маха пръст и самодоволно ще говори: "Аз съм първият, повтарям първият, ама пак да кажа първият, който е спестил 100% от парите на касата. Повтарям 100%." И така до изкукване...

Та, Москов, моля, вземи си краставиците, и ни отърви от себе си. И без това дясното, реформите, демокрацията и ние самите дълго ще трябва да се лекуваме от глупостите ти. Остави незаличим отпечатък в съзнанието ни. Благодарим! "



Любомир Аламанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар