Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2016 г.

Защо разделите са толкова болезнени?

Някои хора са в състояние да се съвземат по-бързо, но на други им отнема месеци и дори години

Разрушаването на връзката с любимия човек е наистина едно от най-болезнените преживявания в живота. 

Цялата ни реалност се срутва изведнъж. Болката е абсолютно осезаема.

Раздялата е като шамар в лицето или удар в стомаха, от които трудно се възстановяваме. Някои хора са в състояние да се съвземат по-бързо след подобно преживяване, но на други им отнема месеци и дори години.

Защо обаче някои хора ги боли толкова много след края на сериозната им връзка?

Според експертката Мелани Горман има 5 основни причини, поради които някои хора трудно си стъпват на краката отново след проваления си роман.

Ето ги и тях:

1. Любовта е пристрастяване

Проучванията показват, че когато човек се влюби, центровете на пристрастяване в мозъка се активират. Това са същите центрове, които се „запалват“, когато човек е пристрастен към хероина или кокаина. Имайте предвид, че раздялата може да доведе буквално до симптоми на абстиненция.

2. Любовта изкривява реалността


Силните емоции могат да ни ослепят в преносен смисъл, разбира се. Знаете фразата, че влюбеният гледа на света през розови очила. Любовта може напълно да наруши нашето възприятие за реалността. Тя може да промени начина, по който виждаме целия свят. Именно затова раздялата може да бъде суперболезнена – изведнъж се сблъскваме с действителността, за която сме били слепи дълго време.

3. Смятаме, че любовта е завинаги


Хората са склонни да вярват, че любовта им с половинката трябва да продължи вечно. Именно затова отхвърлянето е много трудно за преглъщане. Много пъти мозъкът ни отказва да приеме концепцията за раздялата. Ето затова и болката е толкова силна. Някои хора дори смятат, че след като любовта им не е била вечна, то болката им със сигурност ще бъде за цял живот. Е, това не е така.

4. Любовта има дълбоки еволюционни корени

Ние имаме дълбоки спомени, кодирани в нашето ДНК, които оформят отношението ни към неща като отхвърлянето. В зората на човечеството, отхвърленият от племето човек, не е успявал да оцелее сам – това е означавало сигурна смърт за него. Затова ние трудно приемаме, че сме отхвърлени от любим човек. Това ни вменява чувство на отчаяние и паника.

5. Любовта боли... буквално

Специалистите са доказали, че хората, които току-що са преживели емоционална раздяла, имат повишена активност в центровете за болка в мозъка си. Това означава, че краят на любовта може да донесе не само емоционална, но и физическа болка. Именно затова, когато някои хора изпитват подобна болка, те са склонни да потъпчат достойнството си, в опит да спечелят отново сърцето на любимия.

И все пак да не забравяме основното – времето лекува. И най-болезнената раздяла в крайна сметка остава в миналото и ние постепенно забравяме за силните негативни чувства и импулси, които тя ни е донесла.

Няма коментари:

Публикуване на коментар