Лято

Лято

23 ноември 2016 г.

Румяна Арнаудова: Николай Ненчев е довел ВВС до колапс

"Абсолютно не отговаря на истината твърдението, че СГП е повдигнала обвинение на Николай Ненчев заради сключените договори с Полша."
 
Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

"Целта на днешния брифинг е да внесем разяснения за това какво точно е обвинението на министъра Ненчев. Позицията му категорично не е точна. Абсолютно не отговаря на истината твърдението, че е повдигнато обвинение заради сключените договори с Полша. Разследването на СГП не е установило нарушения при сключването на договорите за ремонтите на МиГ-29 в Полша. Обвиненията са за престъпление по служба, като случаят е особено тежък", уточни Арнаудова.

Началното обвинение на Николай Ненчев е за това, че за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили на Р България и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Разследването на СГП е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО "РСК МИГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 бр. двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 (КСА-2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО "РСК МИГ".

Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството. На 27 ноември 2015 година парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. В подкрепа на споразумението гласуваха депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Против се обявиха БСП и Атака и независими, а АБВ не взе участие в гласуването, защото според парламентарната група Народното събрание не е компетентно да се произнася по търговски договори. Споразумението предвижда ремонтирането на 6 самолетни двигателя за МиГ-29 в полски военен завод срещу сумата от 6,138 млн. евро. Това прави по 1,023 млн. евро за всеки. След ремонта ресурсът на всеки е удължен с 350 часа, като гаранцията е за 200 часа.

Тогава министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че България се стреми да ограничи зависимостта си от страни извън ЕС и НАТО и уточни, че споразумението, дава гаранция за това, че българската авиация ще продължи да изпълнява задълженията си за охраната на въздушното пространство, както и гарантира възможността българските пилоти да летят със съвременно оборудване.

В края на 2015 година държавното обвинение възложи на ДАНС да извърши проверка договора и обясни, че тя започната след сигнал на гражданин. Министър Ненчев веднъж вече бе разпитан по случая в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Тогава той обясни пред журналисти, че проверката касае избора на компания за ремонт на двигателите, а не цената за това.

"Заради забавянето на ремонта на двигателите е намален нальотът на пилотите. При установен стандарт от 180 часа на година нальот според стандарти на НАТО, летателните часове са сведени до 33 часа на година. Това води до опасност от допускане на тежки грешки, опасност от разтренираност. В един момент се е стигнало до момент, в който готови пилоти са били готови за пенсиониране, а в същото време на е имало възможност за обучение на млади летци. Така България е можело да загуби въздушния си суверенитет", обясни Арнаудова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар