Зима

Зима
Пролет

9 ноември 2016 г.

Властта затваря вратичката в закона

След сделката за Дипломатическия клуб „Бояна“, актив на Агенцията за дипломатически имоти, властта реши да промени закона, за да попречи на следващи такива продажби.

Правителството одобри днес допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с което в забранителния списък за приватизация се включват обособени части (резиденции и офиси на посолства) от „Агенция дипломатически имоти в страната“ (АДИС) ЕООД.

Липсата на подобен текст позволи да бъде продаден клубът, тъй като министри обясниха, че макар АДИС да е в забранителния списък, „обособените части“ не са. Това позволява от дружеството да бъдат вадени и продавани апетитни имоти, докато в един момент то остане кухо – същото, което се случи с едно от най-големите столични общински дружества „Софийски имоти“.

Именно тази вратичка в закона позволи Дипломатическият клуб да бъде продаден на дружество, създадено от трима младежи, за което се твърди, че е свързано с Делян Пеевски. Старозагорската фирма „Ексклузив уеб дизайн“ с 3 лева регистриран капитал спечели търга за Дипломатическия клуб, един от най-ценните държавни имоти. Дребната частна фирма се занимава с уеб дизайн и реклама, но някой й отпусна 8.5 милиона лева кредит, за да плати за клуба. Въпреки липсата на каквато и да била (добра) кредитна история.

Проектът е изготвен във връзка с обстоятелството, че евентуална бъдеща продажба на обособени части от АДИС ЕООД ще доведе до затруднения дружеството да изпълнява своята дейност, включително и по надлежното изпълнение на поети международноправни задължения от страна на България по Виенските конвенции за дипломатическите и за консулските отношения, пише в прессъобщението на МС.

Заради спорната сделка, Националната агенция за приходите реши да провери не само кандидат-купувача на Дипломатическия клуб, но и дружеството, финансирало приватизационната сделка. Това стана ясно от писмен отговор на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов до депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов и Методи Андреев от ГЕРБ, съобщава Ureport.bg.

Проверката включва произхода на средствата, наличието на сделки между свързани лица и сделки, водещи до отклонение от данъчно облагане, информират двамата членове на правителството. Очаква се да приключи на 18 ноември.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар