Зима

Зима
Пролет

10 ноември 2016 г.

Акад. Георги Марков: Трябва да престанем да си пречим

"Преходът ще свърши, когато България стане добро място за живеене и младите хора решат, че за тях има бъдеще."
 
Това каза в сутрешния блок на Радио Фокус историкът академик Георги Марков по повод 27-годишнината от 10 ноември 1989 година. 

Според него трябва да се изгради съвременна държава, в която човек да живее и да се гордее, че е българин.
 

„Трябва да престанем да си пречим не само в политическия живот, но и в личните взаимоотношения. Има го това нещо у нас като народопсихология - да се препъваме един друг. Когато видим преуспял българин, трябва да му се радваме, а не да завиждаме, защото това е добре и за нас, и за България", каза академик Марков. 

Според него трябва да променим отношението си към честните, успели хора, които да бъдат пример на всички останали, а образованието и науката отново да заемат своите достойни места в обществото. 

„Защото върви умишлено опростачване, тъй като е известно, че простите хора се управляват по-лесно. И като виждам какви „ВИП-ове" има по телевизията, човек се учудва защо сме паднали толкова низко и защо продължават да принизяват нашия вкус, нашето човешко достойнство", коментира историкът.
 

Според академик Георги Марков в България липсва приемственост. 

"Има умишлено противопоставяне и изостряне на политическите страсти, което отнема историческо време и хаби много национална енергия", допълни академик Марков. 

По думите, за да се сплотим от някакъв национален интерес, трябва преди всичко да постигнем помирение и разбирателство поне един към друг.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар