Пролет

Пролет

14 ноември 2016 г.

Б. Димитрова: До оставката на Борисов се стигна логично след поредица от грешки

"Тихият ропот се превърна в нарастваща критичност."
 
"До оставката на премиера Бойко Борисов се стигна логично след поредица от грешки", коментира социологът Боряна Димитрова пред БНР.

"Имаше каскада от грешки за този месец и половина. Късният избор на кандидата за президент беше разчетен като израз на високомерието към избирателите, че подкрепата е гарантирана. Това създаде недоверие към подхода. Самата номинация - въпреки качествата на Цецка Цачева, липсваше доверие на голяма част от избирателите. 14% доверие беше много ниска стартова база, за да се стигне до победа", посочи тя.

По думите й това, че премиерът реши да обвърже кампанията с вот на доверие към собственото му правителство, мобилизира по-скоро опонентите, отколкото привържениците.

"Тихият ропот се превърна в нарастваща критичност. Огромната част от българите има позитивно отношение към стореното с еврофондовете, но има претенции към начина на управление. Натрупването доведе до ефекта на снежната топка и многократно по-тежък резултат от предвижданията. Логично се стигна до оставката", смята социологът.

Според нея имаме парламентарна криза, защото това НС ще бъде разпуснато и няма значение кога. По думите й въпросът дали да е Велико Народно събрание витае заради резултата от референдума.

"Да се върви към мажоритарна система, промяна на броя на депутатите, в съдебната система и т.н. Но е трудно да преценява в един фрагментиран парламент как ще се върви към радикални промени. По-скоро ще се върви към преходен вариант", смята Димитрова.

Социологът посочи, че политическата криза е по-голяма, отколкото можеше да се мисли на старта на предизборната кампания.

"Много зависи от това какво служебно правителство ще се сформира и как ще се представи БСП, защото прожекторите вече са към нея. Взорът ще бъде много силно вперен в алтернативните варианти – БСП, ДПС, националистите – това са избирателите, които най-масирано подкрепиха Радев. До април по-скоро можем да очакваме още по-шарен и още по-труден за общи политики парламент, където ролята на президента би нараснала неимоверно", каза още Боряна Димитрова.

Както се закани вчера след загубата на кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева премиерът Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство.

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната, уточниха от правителствената пресслужба.

Очаква се депутатите да гласуват оставката на кабинета на заседанието си в сряда.

Борисов вече призова своите народни представители да я одобрят и се закани, че ГЕРБ няма да участва в управлението на страната.Няма коментари:

Публикуване на коментар