Зима

Зима
Пролет

14 ноември 2016 г.

В Москва очакват отношенията на Русия с България да се подобрят

Някои изявления на победителите на изборите в България и Молдова импонират на Кремъл.

"Безусловно, естествено, на нас ни импонират някои изявления (на победителите на изборите в България и Молдова), които свидетелстват за готовността да работят над нормализацията на отношенията с други страни, в това число и с нашата", заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Той добави, че в Кремъл са против дефинирането на победителите в тези избори като проруски.

"В Кремъл, естествено, уважават избори и на молдовския, и на българския народ – посочи говорителят на Кремъл. - Ние, безусловно поздравяваме тези кандидати, които постигнаха победа".

По думите на прессекретаря на Путин Русия смята България за важна страна и е работила с нея по-рано по големи проекти, които по-късно бяха отменени. "Надяваме се, че ще се появят нови", подчерта Песков.

Перспективите за възобновяване на "Южен поток" и АЕЦ "Белене" засега са минимални, заяви също така Песков, цитиран от ТАСС. Според това как изглежда сега (сътрудничеството по тези проекти), тези перспективи (за възобновяване на изпълнението на двата проекта) са минимални, допълни пред журналисти говорителят на руския президент.

"Изборите в България и Молдова са не просто смяна на властта, това е опит за смяна на модела", смята руският сенатор Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости.

"Евроизборът" на България и Молдова им даде само мираж за процъфтяване при предишната бедност. Това не е просто смяна на властта, това е опит за смяна на модела", написа Пушков в Twitter. По думите му поражението на прозападните сили в България и Молдова е и "провал на либералната пропагандна машина, натрапваща фалшиви ценности на тези общества".

"Резултатите от изборите в България и Молдова показаха, че евроинтеграцията не е пътят, който е необходим на тези държави", смята Леонид Калашников, депутат от Държавната Дума.

За новоизбрания президент Румен Радев той казва: "Там днес дойде на власт президент, който е ориентиран към промени – поне така заявяваше той в предизборната си реторика – на отношенията с ЕС, който погуби и промишлеността, и селското стопанство на България", каза Калашников.

В Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) очакват отношенията на Русия с България и Молдова да се подобрят.

"Отношенията на нашата страна (Русия) с България и Молдова след изборите трябва да се подобрят. Населението на тези страни, вижда се, е уморено от обещанията, раздавани от проевропейските политици в България и Молдова", заяви депутатът Владимир Джабаров.

Според него гражданите на тези две страни са си спомнили стария, добър партньор, какъвто винаги е била Русия.

"Това не означава, че още утре ще започнем да се сприятеляваме, да се прегръщаме – в никакъв случай. Те избраха своя път за асоциация с ЕС, но това не бива да пречи на развитието на двустранните отношения", подчерта сенаторът.

Според него след резултатите от изборите могат да бъдат преразгледани и икономическите проекти между двете страни, като РИА Новости припомня замразения проект "Южен поток". 


"Надявам се, че някои решения по икономически проекти ще бъдат преразгледани", каза Джабаров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар