Зима

Зима
Пролет

28 ноември 2016 г.

Кастро. Победата е упорство.

Фидел Кастро доминира в страната си със сила и символика от деня, в който триумфално влезе в Хавана
 
Фидел Кастро, пламенният апостол на революцията, който доведе Студената война в Западното полукълбо през 1959 г. и който след това се противи на Съединените щати в продължение на почти половин век от позицията си на лидер на Куба и, който успя да тормози 11 американски президенти, и който за малко да отведе света до ръба на ядрена война, почина в петък.

На 90-годишна възраст.

Смъртта му бе оповестена от Кубинската държавна телевизия.

Кастро се задържа на власт повече, отколкото е доживявал всеки друг лидер, освен Кралица Елизабет II.

Той се превърна в много висока международна фигура, чието значение през 20 век далеч надхвърля това, което можеше да се очаква от държавния глава на карибски остров с нация от 11 милиона души.

Фидел Кастро доминира в страната си със сила и символика от деня, в който триумфално влезе в Хавана на 08 Януари 1959 и свали Фулхенсио Батиста чрез огласяване на първата си голяма реч в столицата пред десетки хиляди почитатели на победилите диктатора.

Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Батиста. През 1965 г. става Първи секретар на Кубинската комунистическата партия и променя страната към еднопартийна система и социалистическа република. През 1976 г. става председател на Държавния съвет на Куба. Заема поста върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Куба.

През 2006 г. прехвърля временно правомощията си на първия вицепрезидент (заради болест) – своя по-малък брат Раул Кастро.

На 19 февруари 2008 г., пет дни преди края на мандата си, той обявява, че не желае и няма да приеме нов мандат на президент или армейски главнокомандуващ.

На 24 февруари 2008 г. Народното събрание на Куба избира Раул Кастро за президент на Куба.

За Фидел Кастро тепърва ще се говори, пише и коментира много. Все пак, той е човекът, запомнен с речта си от 1953-та година - „Историята ще ме оправдае“, произнесена преди да получи присъдата от 15 години затвор след нападението на казармата  Мoнкада, което цели преврат срещу Батистa.

И понеже думите за Кастро са твърде много, днес ви предлагаме само някои ключови цитати. Защото историята и нейните големи фигури, трябва да се помнят:

„Съдете ме! Това няма значение – историята ще ме оправдае!“

„Ако способността да оцеляваш е олимпийска дисциплина, щях да имам златен медал по нея“.

 „Победата е упорство“

 „Този, който не може да се бори за другите, никога няма да може да се пребори и за самия себе си“.

„Нека родината се гордее с вас. Не се страхувайте от славна смърт. Да умреш за родината – значи да живееш“.

 „Войнът може да умре, но не и неговите идеи“.

„Човечеството жадува справедливост“.

„Животът без идеи не струва нищо. Няма по-голямо щастие от това да се бориш за тях“.

„Светът е навлязъл в особен период и трябва да се види как ще излезе от него“.

„Нито един от съвременните световни проблеми не бива да се решава със сила, няма световна сила, технологична мощ, военна сила, която да гарантира пълна сигурност“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар