Зима

Зима
Пролет

6 ноември 2016 г.

Политолог: Изборите не изглеждат предрешени

Очаква се по-висока избирателна активност
 
"Очаквам по-висока избирателна активност. Първо, заради новия закон за задължително гласуване и второ - започна да става интересно. Кампанията имаше скучно начало, но след това драматични обрати. Изборите вече не изглеждат предрешени, очаква се разликата между първите двама да бъде малка. Всички признаци и простата аритметика водят към балотаж."

Това каза в предизборното студио на Bulgaria ON AIR политологът проф. Анна Кръстева. Тя не изключва да има и изненади на изборите, защото според нея има преструктуриране на политическата сцена.

"В кампанията ясно видяхме нов политически субект, който категорично застава на третото място. Балансьор вече няма да бъде традиционният - една малцинствена партия, а трите лидерски ръце на патриотите", каза още гостът на телевизията.

Анна Кръстева е убедена, че ще има по-висока избирателна активност. Тя очаква над 65% активност от над 3,5 млн. избиратели. По думите й един от мотивите младите хора да гласуват е смесването на задължителното гласуване за президент с незадължителното за референдум.

"Референдумът е на кантар. Има израстване в българския избирател. Балотажът е свързан с липсата на категорична заявка, която да поведе още на първия тур. Виждаме много интересни процеси между лидерските проекти на новите формирования и електората", добави политологът.



Няма коментари:

Публикуване на коментар