Зима

Зима
Пролет

6 ноември 2016 г.

Владимир Путин награди сръбския режисьор Емир Кустурица

Емир Кустурица бе награден с орден за приятелство за приноса му в засилването на приятелството между народите, както и за популяризацията на руския език и култура в чужбина.

Известният режисьор и общественик заяви по време на награждаването си в Кремъл, че руският президент Владимир Путин внася равнопоставеност в световната политика със своите действия. 


Кустурица е един от най-популярните общественици в Сърбия, който през последните 15 години винаги се е изказвал явно в подкрепа на политиката на Русия на Балканите и подкрепата на Москва против отделянето на Косово от Сърбия в този период. 

В словото си Кустурица каза, че при първата му среща с президента Путин той не е знаел руски език, при втората му съвсем малко, а ето днес вече говори този език. Ексцентричният Кустурица благодари на руския президент за това че финансово подпомага създадения от него Дървенград, които се е превърнал в естествен декор за неговите филми и място за провеждане на ежегоден международен кинофестивал. След церемонията в Кремъл той обяви, че иска да снима филм в Русия, съобщава БНР.

Посещението на Кустурица в Москва съвпадна със скандала около филма „Матилда“, свързан с последния руски император Николай II, в които се разказва за неговата връзка с известна руска балерина от този период. Това стана повод известният депутат и бивш прокурор на Крим Наталия Поклонска да поиска проверка на филма заради накърняването на религиозните чувства на руснаците. Това предизвика негодувание и повдигна въпроса дали в Русия има цензура в изкуството.

Кустурица коментира, че в културата не трябва да има забрани и цензура:
 

"Съществува два вида цензура. Това, за което говорите, е държавна цензура, но има и друг вид цензура, която елиминира филмите по един перфиден начин. Не трябва културата да се забранява, но мисля че представителите на Запада отидоха по-далеч, когато един филм може да пропадне още преди да е излязъл на екран."  
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар