Зима

Зима
Пролет

8 ноември 2016 г.

Парламентът на Унгария отхвърли проекта против миграцията

Два гласа не достигнаха на управляващите за необходимото квалифицирано мнозинство от две трети
 
Унгарският премиер не успя да прокара конституционните поправки, чиято цел беше да възпрепятстват всякакви бъдещи планове на ЕС да разселва кандидати за убежище на територията на държавите членки.

Партията на министър-председателя Виктор Орбан - Фидес, не си осигури никаква подкрепа от опозицията и поради това не й достигнаха два гласа за необходимото квалифицирано мнозинство от две трети, за да бъдат приети промените.

Орбан предложи конституционните поправки след референдума от 2 октомври, на който над 98 процента от избирателите подкрепиха позицията на правителството срещу миграцията. Плебисцитът обаче беше невалиден поради ниска избирателна активност.

Предложените поправки не бяха подкрепени нито от левите депутати, нито от крайнодесните от групата на националистическата партия Йоббик. Тя по принцип е "за", но заяви, че ще е подкрепи, ако правителството отмени режима, според който от 2013 г. се издават разрешителни за пребиваване на богати инвеститори от региони извън Европа. Орбан обаче отказа.

Според Йоббик този вид изключения отварят вратички за имиграция и са потенциална заплаха за националната сигурност, тъй като от тях може да се възползват "богати терористи".

При все че присъстваха в залата, депутатите от Йоббик не участваха в гласуването, както и социалистите. Крайнодесните издигнаха лозунг: "Предател е онзи, който пуска да влязат терористи за пари".

Проектът за конституционна реформа събра общо 131 гласа - тези на Фидес и на партньорите й християндемократи, при необходимо квалифицирано мнозинство от 133 гласа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар