Зима

Зима
Пролет

16 ноември 2016 г.

Борисов: Който отиде в служебния кабинет, няма връщане в ГЕРБ

"Правителството щеше да падне от власт дори и ако ГЕРБ беше спечелила изборите за президент."
 
Това признание направи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента, след като изложи мотивите си пред депутатите защо е подал оставка.

Причината – бюджетът, изготвен от кабинета за следващата година.

"Ние сме водили разговор с Патриотите и те ни казаха, че няма да подкрепят бюджета и в един момент дори и да бяхме спечелили изборите, пак щеше да падне правителството, тъй като нямаше да можем да си приемем бюджета, защото няма да имаме мнозинство. БСП, АБВ, Патриотите са опозиция на кабинета и тогава с какво мнозинство ще правим реформа и ще продължим да работим", призна Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Според него исканията на ПФ за 300 лева минимална пенсия са чисто популистки, понеже нужната сума за това е 1,5 млрд. лева и така ще бъде изхарчен фискалният резерв.

След победата на БСП на изборите за държавен глава е станало невъзможно ГЕРБ да направи и правителство на малцинството, смята Борисов.

"Няма как само ГЕРБ да си направи нов кабинет, след като сме загубили изборите, голяма част от Реформаторите и Патриотите гласуваха за Радев", коментира още той.

Макар че за втори път се отказва от властта, Борисов е убеден, че избирателите на ГЕРБ са разбрали, че той постъпва правилно.

"Стоенето на власт напомня за Станишев", обвини премиерът бившия лидер на БСП, издигнал заедно с ДПС Пламен Орешарски за министър-председател, който се отказа от управлението след месеци протести.

Бойко Борисов призна, че предизборната кампания на БСП е била по-модерна от тази на ГЕРБ и в крайна сметка социалистите са спечелили вота.

А дали ще има промени в ГЕРБ, тепърва ще се решава, обясни партийният лидер и допълни, че ще събере в близките дни кметовете си, областните управители, Изпълнителната комисия и те ще направят анализ.

Борисов настоя, че сега новият президент Румен Радев не бива да дезертира от отговорността си и да остави сам Росен Плевнелиев да прави служебен кабинет.

"Кой ще се съгласи да стане служебен министър за два месеца, докато БСП има огромна банка от кадри, да си дадат министрите и тогава да се нареди кабинетът", призова той.

Борисов призна, че е предупредил своите партийни кадри, че отидат ли в служебния кабинет, няма да могат да се върнат в ГЕРБ.

"Ако го направят, тези два месеца ще ни ги приписват на нас", мотивира се той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар