Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2016 г.

The Day After

Денят след… изглежда по-труден от денят на победата/загубата.
 
Не само заради когнитивния дисонанс. 

Румен Радев спечели, а ГЕРБ загуби за първи път от 2009-а насам – на 11-ите поредни избори. И премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за втори път подава оставка.

След като се изконсумират емоциите, идва ред на действията. В българския случай – възел от противоречия.

Най-важното

Най-важните неща до края на този кабинет са безспорно три – приемането на бюджет 2017 (както и бюджетите на НЗОК, ДОО и на съдебната власт); данъчните закони за догодина и номинацията на български еврокомисар.

Всичко това трябва да стане до края на декември. После има парламентарна ваканция и не повече от седмица до клетвата на новия президент Румен Радев на 19 януари.

Някъде в този период номинираният еврокомисар трябва да се яви на изслушване в Европейския парламент.

Диалогът възможен?

А Радев трябва да реши дали да смени служебния кабинет на Плевнелиев със свой или да го остави до предсрочните избори, които е длъжен да назначи до 60 дни от разпускането на 43-ото НС.

За всички е пределно ясно, че трудно ще се намерят експерти, които биха поели ангажимент за участие в служебен кабинет, който ще управлява 40 дни. Толкова ще е животът на третия такъв, който ще назначи Плевнелиев, преди да напусне „Дондуков“ 2.

Ако на 16 ноември парламентът гласува оставката на Бойко Борисов, следва процедурата – президентът възлага мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, които отказват, после на БСП, които отказват, а по Конституция третия път го прави на избрана от него политическа сила, да речем – Реформаторския блок.

Ако и трите сили спазят срока от по 1 седмица, това означава че едва в първата десетдневка на декември, ако, разбира се, през това време Плевнелиев не си е губил времето, ще имаме служебен кабинет. А две седмици след това парламентът излиза в коледно-новогодишна ваканция. Този януари продължи до 13-о число, когато беше първото заседание за годината.

Двама президенти – един кабинет

Е ли е възможно двамата президенти и партиите, които ги подкрепят, да се разберат за кабинет, взаимоприемлив и за двамата? Идеята лансира доц. Ефрем Ефремов в изборното студио на BiT. Това ще спести главоболия, несигурност, бюджетни средства.

Все пак поне до април, докато се състави в най-добрия случай новото правителство, ще имаме служебен кабинет. Това е една трета от годината. А след това ще е интересно в каква управленска конфигурация ще се завърне ГЕРБ.

Защото, поне към момента, те все още са първа политическа сила. А втори Румен Радев и в склада няма.


Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар