Зима

Зима
Пролет

6 декември 2016 г.

Шараните свършиха

Политиката е вид занятие, в което нещата никога не се назовават с истинските им имена.
 
Да сте чули някой да каже, че много му се управлява, защото иска да е известен, с власт и забогатял (още повече)? 

Винаги се намира уместен предлог да завоалираш апетита си – и даже да го представиш като хуманизъм.

Реформаторите си го намериха – преговори за подкрепа за кабинет, макар да не са получили мандат, в името на „недопускане на БСП и ДПС отново във властта“. ГЕРБ изпратиха на масата Менда Стоянова, член на Изпълнителната комисия, но все пак редови депутат. Дори не е заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, макар и шеф на бюджетната комисия. А срещу нея седнаха все партийни лидери и министри в оставка.

Вероятно обидена, вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева остави заместника си Найден Зеленогорски да говори след срещата. Макар преди ден да разясняваше словоохотливо, че: „Мандатът не се взима, той се дава, не ми се струва уместно, когато се предлага един мандат, да обърнеш гръб… Да обърнеш гръб в момента на една институция като президентската е дълбоко некултурно политически, а и човешки“.

Връщането на мандат в никакъв случай не е обръщане на гръб. Няма да се разсърдим, че изоставят отечеството в труден момент.

Не е ясно на какво основание Реформаторите се опитват да убедят публиката, че могат да получат подкрепа за сглобяване на евентуален кабинет. Прокламираните от тях реформи се провалиха – справка: декларацията за управление, под която се подписаха.

Така че словосъчетания като „разговори за бъдещо мнозинство и за евентуално продължаване на реформаторските усилия“ от устата на здравния министър в оставка Петър Москов са смехотворни. Дори и с аргумента, че не преговарят за кресла, а са готови да излъчат експертен кабинет – без политически лица.

Основанието, което прозира зад семплия текст на решението им да водят политически консултации за управляващо мнозинство в рамките на 43-ия парламент, е горепосоченото – апетити за власт.

Само че едно е да ти се яде, друго е да ти сервират, трето и четвърто – да те оставят да си изконсумираш порциите.
 

Шараните свършиха. Който иска да похапне, да си намери рибар – или златна рибка.

Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар