Зима

Зима
Пролет

11 декември 2016 г.

Кърк Дъглас: Сто години висота

Дъглас е сред най-иконичните личности на развлекателната индустрия с огромен опит като актьор, продуцент, режисьор и автор
 
Легендарният Кърк Дъглас става на 100 години, а неговият вековен юбилей е празник за Холивуд и цялата филмова индустрия. 

За милиони зрители Кърк Дъглас винаги ще остане алфа-мъжкарят от шедьоврите „Пътеки на славата“ и „Спартак“.

Дъглас е сред най-иконичните личности на развлекателната индустрия с огромен опит като актьор, продуцент, режисьор и автор. Той има тежко и бедно детство – произлиза от еврейско семейство, което емигрира в САЩ от суров живот в Руската империя (дн. Беларус) в самото начало на ХХ век, а Дъглас израства със своите шест сестри в Ню Йорк. През 1946-а прави своя екранен дебют в „Странната любов на Марта Айвърс“, където си партнира с легендарната Барбара Стануик. Скоро младият Дъглас успява да се наложи като сериозен актьор и става една от най-големите боксофис звезди на 50-те и 60-те години на миналия век. Кърк става лице на качествени драми, уестърн продукции и военни епики.

По време на своята кариера, разгърнала се в шест десетилетия, той се появява в повече от 90 филма, а в края на 60-те години се проявява и като активист и е една от ключовите фигури в усилията за прекратяването на „Черния списък на Холивуд“, свързан със забрана на американски комунисти да получават работа в шоу индустрията.

Дъглас посяга и получава истинска международна слава в края на 40-те години на миналия век с образа на боксьор в „Шампион“, за който получава първата си номинация за „Оскар“ за най-добър актьор в главна роля. През 1952 г. си партнира с великолепната Лана Търнър в The Bad and The Beautiful, който му носи втора номинация за наградата на Академията. Третата номинация Дъглас печели с играта си в биографичната драма за Ван Гог (Lust for Life) от 1956 година.

Дъглас е сред последните живи звезди от Златната ера на Холивуд, останала в историята със студийната система от 20-те до 60-те години, като най-силният период е между 40-те и 50-те. Това са и десетилетията, в които Кърк Дъглас се превръща в екранна легенда.

Паралелно с актьорските си изяви на най-високо ниво, Дъглас разгръща своята страст към писането и успява да издаде близо дузина романи и мемоари. Той е активен автор на публицистични колонки и се смята за най-възрастния известен блогър в света.

Той често се връща към своето трудно детство. Роден и израснал като Исур Даниелович Демски, наричан и Изи Демски, той сменя своето име на Кърк Дъглас, преди да постъпи в армията по време на Втората световна война. През 1988-а Дъглас описва ранните години в своята автобиография The Ragman’s Son: „Баща ми търгуваше с коне в Русия, а вече в Амстердам, Ню Йорк успя да си купи собствен кон и фургон и започна да продава стари парцали, парчета метал, всякакви боклуци… Дори на Ийгъл Стрийт – най-бедната секция от града, където цареше недоимък – баща ми беше на социалното дъно, на най-ниското ниво на стълбата. А аз бях неговият син.“

По-късно Дъглас се превръща в един от най-великодушните филантропи в Холивуд. Чрез благотворителни организации той и неговото семейство даряват милиони долари на различни каузи. Особен фокус Кърк Дъглас поставя върху финансирането на академични институции и творчески инициативи на ученици и студенти.

Дъглас се занимава много сериозно и с продуцентска дейност. През 1955-а той основава своята собствена компания Bryna Productions, чрез която успява да произведе легендарните класики „Пътеки на славата“ и „Спартак“, режисирани от гениалния Стенли Кубрик. През 1963 г. участва на сцената в Бродуей в постановката „Полет над кукувиче гнездо“, после купува правата за екранизацията и ги дава на своя син Майкъл Дъглас, който продуцира и станалия после легендарен едноименен хит, спечелил и „Оскар“ за най-добър филм.

Влиянието на Кърк Дъглас върху киното е епично, а неговият стотен рожден ден ще бъде празник за Холивуд.

Легендарният актьор празнува с книга

Кърк Дъглас е решил да отпразнува своя вековен юбилей с официалното обявяване на неговата нова книга, написана заедно с жена му Ан. Заглавието е Kirk and Anne: Letters of Love, Laughter, and a Lifetime in Hollywood. Премиерата на биографичното произведение е предвидена за 2 май.

Другите за него

Винаги ще следвам примера му

Баща ми става на сто години и това е един прекрасен семеен повод. Той е толкова важен човек за моето израстване и формиране като личност. Той проправи пътя за мен и ми помогна да се ориентирам в кинобизнеса. Той ми помогна да продуцирам „Полет над кукувиче гнездо“, който се превърна в един от най-големите ми професионални успехи. Баща ми винаги ще бъде пример за мен и съм щастлив, че толкова много хора го оценяват.


Майкъл Дъглас, актьор, продуцент, и най-голям син на Кърк Дъглас

Последният великан от Златната епоха на Холивуд

Познавам Кърк от години и го смятам за един от най-интригуващите и богати образи в Холивуд. И не само. Той е живата история на американската индустрия. Кърк е може би последният великан от Златната епоха на Холивуд. Неговото творчество е огромен извор на вдъхновение и вълнение за всички нас, които израснахме с продукциите на студийната система в Холивуд. Дъглас е водещ фактор за запалването на страстта по киното за толкова много талантливи и интересни хора.

Стивън Спилбърг, режисьор и продуцент

Един от най-великите актьори в историята

Кърк Дъглас съвсем справедливо и закономерно е приеман за един от най-важните и велики актьори в историята. Още през 40-те и 50-те години той се оформи като солиден драматичен изпълнител, един от тези екранни идоли, които бяха в състояние да изнесат цял филм. А с „Пътеки на славата“ и „Спартак“ на Кубрик Кърк си осигури творческо безсмъртие. Пожелавам му още много години здраве и семейно щастие.


Мартин Скорсезе, режисьор и продуцент




Владислав Апостолов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар